Formand for Landsbyerne i Danmark slår alarm overfor ruinkatastrofe, efter at realkreditinstitutter oftere nægter at belåne billige boliger i landområder og landsbyer.

Vi lægger Udkantsdanmark i ruiner. Det mener Carsten Abild, formanden for foreningen Landsbyerne i Danmark, som nu slår alarm over det, han kalder en »katastrofe«, efter at realkreditinstitutter medgiver, at de oftere nægter at give lån til billige boliger, hvis deres værdi er under en halv million.

- I løbet af de næste fem-ti år vil vi gå en ruinkatastrofe i møde. Hvis banker, sparekasser og realkreditinstitutter lukker kassen overfor boligkøbere til billige huse i landsbyer og landområder, så efterlader man en masse huse i Udkantsdanmark, som forfalder og bliver til ruiner, siger Carsten Abild.

- Vi har længe frygtet det her, men titusindvis af boliger bliver til ruiner, siger han og fortæller, at de slutter sig til de allerede mere end 100.000 tomme landbrugsbygninger og 10.000 tomme boliger på landet.

- Vi kan ikke tillade os at lægge landsbysamfund og landområder i ruiner både af hensyn til unge boligsøgende familier og naturen. Det er en kæmpe, tikkende miljøbombe, som kun bliver større og større, fortæller Carsten Abild og påpeger, at det bliver sværere for de unge, boligsøgende familier, som har store problemer med at finde en bolig. Han er foruroliget over, at regeringens nedrivningspulje ikke er blevet forlænget. Han anråber staten, kommunerne, banker og sparekasser.

- Vi bliver nødt til at gøre noget, siger han.

Realkreditinstitutterne fortæller, at de ikke har decideret »sorte pletter på landkortet«, hvor de ikke vil belåne de billige boliger.

- Men vi har nogle kreditpolitikker på kunden og på ejendommen. Ejendommen skal være omsættelig og til at sælge igen, men hvis den ligger i mindre byer eller ude på landet, er der en større risiko for, at den er svært omsættelig, og så kan der være store tab involveret, siger Torben Hansen, kreditdirektør i BRFkredit. Derfor vil BRFkredit, ligesom andre realkreditinstitutter som Realkredit Danmark og Nykredit, sjældent belåne de billige boliger i Udkantsdanmark. Han mener ikke, at realkreditinstitutterne har en forpligtelse overfor boligkøberne.

- Vi er først og fremmest forpligtet til at drive en fornuftig forretning, og så kan vi ikke risikere for store tab, siger Torben Hansen. Han bliver bakket op af Karsten Beltoft, direktør i Realforeningen, som er interesseorganisation for realkreditinstitutterne.

- En stor del af realkreditinstitutternes tab stammer fra ejendomme til 400.000-500.000 kroner, og ejendomme i det prisniveau ligger ofte i Udkantsdanmark. De ejendomme er ikke velegnede til realkreditbelåning, for hvis man kommer i betalingsproblemer, er der ikke mange købere. siger Karsten Beltoft, som heller ikke mener, at realkreditinstitutterne har en forpligtelse overfor boligkøberne.

- Boligkøbere har ikke krav på realkreditfinansiering. Realkreditinstitutterne skal først og fremmest værne om realkreditsystemet. Det skal være sikkert at investere for obligationsejerne, som finansierer det hele, argumenterer han. Minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), erkender problemets omfang.

- Det er da et stort, alvorligt problem, at boligmarkedet er gået i stå, og der er en masse mennesker, som bliver stavnsbundet, fordi de ikke kan sælge eller købe huse eller forbedre deres huse, fordi de ikke kan optage lån i realkreditinstitutter, siger han, men understreger, at han ikke kan gribe ind i det private marked og ændre de forretningsmæssige vilkår for realkreditinstitutterne. Han fortæller, at kommunerne kan pålægge beboere at rive deres huse ned, hvis de er til fare for andre.