»I anledning af at det i dag er Thanksgiving Day, og at jeg på tirsdag færdiggør min cand.merc.-uddannelse, vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige tusind tak til Danmark.«

Sådan indleder 28-årige Jesper Køks Andersen et debatindlæg i Politiken, hvor han retter en simpel tak til det danske samfund. Og til dem, der har gjort det muligt at give ham en god uddannelse:

»Tusind tak til de mange danske og udenlandske skatteborgere, der bidrager til den danske samfundsmodel. Ligeledes tusind tak til danske og udenlandske virksomheder, der i form af deres tilstedeværelse skaber arbejdspladser og betaler skat i Danmark,« skriver han i læserbrevet.

Over for bt.dk uddyber Jesper Køks Andersen vigtigheden af at være taknemlig. Han mener nemlig, at det er vigtigt at huske på, hvad fællesskabet også giver:

»Det er en taknemlighed for, at der er nogen, der står rigtig tidligt op om morgenen og arbejder rigtig meget. Både højtuddannede, der tjener mange penge, men også pædagoger eller social- og sundhedsassistenter, der bidrager med det, de kan. Jeg synes, det er fantastisk, at vi har et samfund, hvor der i stor grad er enighed om, at de unge studerende skal have noget SU, så de bedre kan komme igennem uddannelsen,« fortæller den 28-årige cand. merc.-uddannede, der skal forsvare sin kandidatafhandling på tirsdag.

Selve idéen til debatindlægget udsprang sig af en Thanksgiving-middag, som Jesper Køks Andersen deltog i sidste år, da han var på udvekslingsophold i Chicago i USA. Under middagen blev de studerende bedt om at fortælle, hvad de hver især var taknemlige for. Og da turen faldt på den 28-årige dansker, begyndte han – en 20 minutter lang tale – om sin taknemlighed for den danske samfundsmodel og den danske befolkning. Talens indhold og omfang var ikke just planlagt, men erkendelsen kom ligesom bare til ham i situationen, fortæller han.

»I situationen erkendte jeg, at jeg gennem det danske system har fået en fagligt stærk og omkostningsfri kandidatuddannelse, at jeg stort set omkostningsfrit har haft mulighed for at rejse til USA for at studere, og at jeg igennem seks år har fået penge af staten for at gå i skole,« skriver han i debatindlægget.

Efter talen var der en amerikansk medstuderende, der påpegede, at Danmark faktisk var ’the real land of opportunities’ (det reelle mulighedernes land, red.), til trods for at man egentlig altid har sagt det samme om USA, uddyber han til bt.dk.

At alle har de samme muligheder i Danmark er også et faktum, der går igen i Jesper Køks Andersens debatindlæg. Den 28-årige studerende mener dog ikke nødvendigvis, at danske studerende er for utaknemlige. Men med sit debatindlæg håber han, at de danske studerende vil blive mere opmærksomme på velfærdssamfundets goder:

»Jeg synes godt, at vi i samfundet kan være mere opmærksomme på, hvad vi får for vores skattepenge,« siger han.

Det er dog vigtigt for Jesper Køks Andersen at understrege, at han ikke har noget politisk sigte med sit debatindlæg:

»Jeg synes, der er så meget politik i det her lille samfund, selvom vi faktisk i stor grad er enige om langt de fleste ting. Vi har liberale partier, der gerne vil acceptere en indkomstskat på 40 procent, hvilket jo ikke rigtig har noget med liberalisme at gøre. Men vi gør forskellene større, end de er,« vurderer den nu jobsøgende cand.merc.-uddannede.

Læs hele Jesper Køks Andersens debatindlæg i Politiken her.