En »omsorgs-oase«. Det er, hvad sygeplejerske May Bjerre Eiby kalder plejehjemmet Dagmarsminde i Græsted, som hun er stifter af. Her har de en helt særlig måde at behandle demens på.

De behandler nemlig udelukkende med omsorg og pleje - helt uden medicinbehandling.

»Uden medicinen kan de demente mærke virkeligheden folde sig ud igen, og vi kan hurtigt mærke, hvordan deres livskvalitet stiger. Vi har set, hvordan de demente har udviklet sig i en positiv retning, når vi har vist dem omsorg, og det er det, vi så har fokuseret mere på,« siger May Bjerre Eiby til BT.

De fleste danskere har formentlig haft demens tæt inde på kroppen i forhold til familiemedlemmer, der gradvist mister evnen til at huske. Men faktisk er demens en fællesbetegnelse for en række sygdomstilstande, som er karakteriseret ved vedvarende svækkelse af mentale funktioner. Demens er derfor ikke en specifik sygdom, idet mange forskellige sygdomme kan medføre demens.

Ifølge May Bjerre Eiby er der en helt særlig grund til, at de prøver at styre helt uden om medicinen.

»Den medicin, de demente får, er farlig for dem. Faktisk er den livsfarlig, og vores oplevelse er, at de demente bliver både sløve og apatiske af den. De kan slet ikke fornemme virkeligheden,« forklarer May Bjerre Eiby.

Kasper Jørgensen, som er neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens, anbefaler også, at man først prøver metoder uden medicin.

»Man bør først afprøve ikke-medicinske alternativer – som socialpædagogiske indsatser, pleje og omsorg samt individuel tilpasning af omgivelser og miljø, inden man udskriver medicin til behandling adfærdsforstyrrelser og psykiatriske symptomer hos en person med demens,« siger Kasper Jørgensen til BT.

Ifølge May Bjerre Eiby skal man se patienterne som mennesker i stedet for at se dem som diagnoser.

»Hvis du ikke ser dem som diagnoser, så åbner man op for at se, hvad de virkelig kan. Vi er sammen med dem hele tiden, og ellers så sidder de sammen i stuen om laver noget. Det kan være, de hører musik, læser aviser højt, quizzer eller dyrker motion i hold. De hjælper hinanden rigtigt meget, så det er ikke kun vores medarbejdere, der bidrager – det gør de også selv,« fortæller May Bjerre Eiby.

Der er dog tilfælde, hvor udelukkende omsorg og pleje ikke rækker.

»Der vil være grupper af patienter, der er så forpinte, at behandling med antipsykotisk medicin kan være den bedste løsning, når andre ikke-medicinske alternativer er forsøgt uden held,« siger Kasper Jørgensen.

Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der viser, at metoden på Dagmarsminde er bedre end andre behandlingsformer inden for demens. Der er dog en forsker, der er i gang med at lave en Ph.d. omkring omsorgen på »omsorgsoasen« fra Aarhus Universitet.