Verdens største nødhjælpsorganisation vil have to-delt strategi, der udover hjælp til verdens allerfattigste lande også indebærer hjælp til fattige europæere.

Nødhjælpsorganisationen Røde Kors vil fremover have mere fokus på dele af den vestlige verden og ikke udelukkende fattige lande i Afrika.

Det er konsekvensen af, at fattigdommen er voksende i Europa, hvor hver fjerde EU-borger nu lever under fattigdomsgrænsen.

- Vi kommer til at have en ekstra strategi, der handler om at hjælpe fattige lande i Europa, siger Bjarke Skaaning, der leder Røde Kors’ arbejde i Europa, til Berlingske Nyhedsbureau.

- Vi er allerede i gang med flere europæiske projekter, blandt andet støtter vi 16 familiekrisecentre i Ungarn, der hjælper familier, der er sat på gaden, med at få tag over hovederne, siger han.

Dagbladet Politiken skriver onsdag, at generalsekretær for internationalt Røde Kors, Yves Daccord, erklærer Europa for den nye krisezone.

Røde Kors i Spanien har eksempelvis skiftet fokus fra Afrika til landets egne borgere og hjælper nu to millioner fattige spaniere, herunder 300.000 ekstremt udsatte borgere.

Bjarke Skaaning vurderer, at hjælpearbejdet i Europa i stigende grad kommer i fokus - i takt med at arbejdsløshed og fattigdom breder sig. Men han mener dog ikke, det kommer til at ske på bekostning af hjælpeprojekter i eksempelvis Afrika.

- Vi vil stadig prioritere Afrika. Borgere i Sudan eller Uganda er fattigere og mere sårbare end borgere i Sydeuropa. Men det fald i levestandarden, vi ser i Europa, vil betyde, at folk vil kræve at få hjælp. Det skal vi være forberedte på og være klar til at hjælpe, siger Bjarke Skaaning.

For Dansk Røde Kors handler det dog primært om at assistere Røde Kors i europæiske lande med pengeindsamlinger og at rekruttere frivillige.

- Vi vil nok ikke se indsamlinger, hvor vi går ud og samler penge ind til eksempelvis Grækenland og Spanien. Her tror jeg, at vores rolle i Danmark bliver at samarbejde med Røde Kors lokalt i de kriseramte lande og hjælpe dem med at samle penge ind og skaffe frivillige, siger Bjarke Skaaning.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er enig i, at stigende priser på fødevarer øger behovet for hjælp internt i Europa. Han advarer dog imod at flytte udviklingsbistand fra verdens allerfattigste lande til Europa.

- Det vil vi ikke gøre fra dansk side, for det står trods alt noget værre til i for eksempel Sudan, siger ministeren til Politiken.