Det kan ikke komme som en overraskelse, at hundredvis af flygtninge drukner i Middelhavet i disse uger. Den politiske nedprioritering i hele EU af flygtningestrømmen over Middelhavet - også blandt danske politikere - vil blive dømt hårdt af eftertiden, mener Røde Kors-chef.

Det er forfærdeligt, men også forfærdeligt forudsigeligt, at op mod 700 bådflygtninge formentlig er omkommet natten til søndag i forsøget på at krydse Middelhavet. Og eftertiden vil dømme os hårdt, hvis EUs politikere - herunder de danske - ikke handler, mener Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

»I lyset af, at 900 mennesker allerede er druknet i årets første måneder, kan det ikke komme som en overraskelse. Især, når man tænker på, at der ikke er nogen eller noget, der holder menneskesmuglerne tilbage - eller nogen til at redde flygtninge, når de først har begivet sig ud på havet,« siger Anders Ladekarl ifølge B.dk.

De seneste ugers enorme flygtningestrøm og de medfølgende druknekatastrofer kan, vurderer Anders Ladekarl, dels skyldes en »pukkel« af flygtninge, der har ventet hele vinteren på, at Middelhavet skulle blive varmere og dermed i teorien mindre farligt at krydse.

Dels skyldes flygtningestrømmen, at udsigten til fred i de lande, flygtninge kommer fra - Syrien, Libyen og Nordafrika generelt - er langt væk. Alt sammen årsager, som nødhjælpsorganisationer har advaret om i måneds- og årevis.

Røde Kors’ generalsekretær retter en hård kritik mod de danske og europæiske politikere, som ifølge ham lader stå til - mange helt bevidst, siger han:

»De gør jo bevidst for lidt. Mange - inklusive britiske ministre - har kalkuleret med, at hvis man stoppede redningsaktionerne til søs, ville det afskrække flygtningene fra at tage afsted. Og hvad er det, man kan se nu? Det har absolut ingen effekt. Folk er så pressede, at de tager af sted alligevel,« siger Anders Ladekarl.

Han efterlyser en række øjeblikkelige tiltag fra de europæiske politikere: Først og fremmest en genoptagelse af det redningsberedskab, som Italien tidligere har påtaget sig, men som sidste år overgik til EU og ændrede karakter fra redningsberedskab til kystbevogtning.

Dernæst må EU modarbejde menneskesmugleres kyniske spekulation i at sende bådflygtninge af sted fra nærområderne i det nordlige Afrika og Mellemøsten.

Og for det tredje må EU hjælpe især Italien med at håndtere den enorme flygtningestrøm, så de, der har krav på beskyttelse, kan blive fordelt til samtlige europæiske lande.

Men, siger Anders Ladekarl:

»Det er der bare ingen vilje til, og derfor bliver det ved at foregå. Men historien laves lige nu, og når vi kigger tilbage på det her om 20 år, så tror jeg, vores børn vil være flove over os.«

Den internationale organisation for migration (IOM) vurderer, at cirka 20.000 migranter er nået frem til Italien i årets første måneder. Det er færre end i samme periode sidste år, men antallet af dødsfald er næsten nidoblet i samme periode. Fra årets begyndelse menes 1.500 mennesker omkommet i forsøget på at krydse Middelhavet.