Risikerer to års fængsel: Nu er omstridt hesteavler sigtet for vanrøgt

Den omstridte hesteavler, John Byrialsen, der i august fik fjernet 64 mishandlede heste fra sit polske stutteri, er nu blevet sigtet for vanrøgt. Han risikerer op til to års fængsel.

'Chok', 'rystende' og 'så ubehageligt, at man får det helt dårligt'. Sådan lød det fra hestebranchen og andre dyreelskere, da BT sammen med hestemediet epona.tv i august kunne afsløre de chokerende billeder af udhungrede heste på den kendte danske hesteavler John Byrialsens stutteri i Pasodowo i Polen. Hestene var i så dårlig stand, at den polske dyreværnsorganisation Pogotowie Dla Zwierzat sammen med politiet fjernede 64 af de op mod 300 heste, som fra Byrialsen havde på sit polske stutteri.

LÆS OGSÅ: Dyreværn raser mod kendt hesteavler: ‘Han driver en hestefabrik’

Efter at have gransket sagen i knap fire måneder, har polsk politi nu valgt at sigte den danske hesteavler for brud på dyreværnsloven.

- Vi har valgt at rejse sigtelse mod både John Byrialsen og hans polske staldmanager. De fik overbragt sigtelsen for to uger siden, oplyser efterforskningsleder Przemysław Podleśny fra politiet i Nowy Tomysl til BT.

LÆS OGSÅ: Hestebranchen raser over vanrøgt

Sagen er nu overgivet til den polske anklagemyndighed, der skal tage stilling til, om sagen skal ende for retten.

- Vi håber på, at vi inden slutningen af december ved, om sagen skal for retten. Lige nu venter vi på, at forsvarerne skal komme med deres indsigelser, inden vi kan tage nærmere stilling til sagen, siger anklager Kamila Bres til BT.

LÆS OGSÅ: Hestemishandler: Det er min egen skyld

Hvis sagen ender for retten, kan Byrialsen risikere op til to år bag tremmer. Det er den højeste straf for overtrædelse af den vanrøgtsparagraf, som han er sigtet for, oplyser anklageren.

Hvorend sagen ender, så skal Byrialsen nok ikke regne med at få sine 64 heste tilbage.

- Hestene er blevet taget væk for flere måneder siden, og de kommer helt sikkert ikke tilbage til ham, siger Przemysław Podleśny.

LÆS OGSÅ: Vanrøgt: Så 20 heste dø af sult og dårlig pleje

John Byrialsen, der kort efter afsløringen af misrøgten selv stod frem og fortalte, at ansvaret for de misrøgtede heste alene var hans - og at det blandt andet skyldtes pengeproblemer, er ikke begejstret for sigtelsen.

- Det har jeg ingen kommentarer til. Vi kører den sag, der er at køre, og så er den ikke længere, siger hesteavleren, der ikke vil afsløre, hvor mange heste, han stadig har i Polen.

- Men jeg har stadigvæk mit sted dernede.

Men er det også stadig dine heste - eller er de solgt?

- Det oplyser jeg ikke. Så længe der kører en sag, så har jeg ingen kommentarer. Min side af historien kommer ikke frem, før vi er igennem denne sag, siger hesteavleren.

John Byrialsen oplyser dog, at han har modtaget et brev fra den polske borgmester for byen, hvor hans stutteri ligger, om at hestene var blevet fjernet på et forkert grundlag. 

Kan du sende det til mig, så jeg kan se det?

- Nej. Det kører vi en retssag om.

Dyreværnsorganisationen Pogotowie dla Zwierzat kender ikke noget til det brev, som Byrialsen omtaler, men oplyser, at borgmesteren ifølge polsk lov bør godkende fjernelsen, inden den bliver udført for at godkende, at kommunen vil dække omkostninger til opstaldning af de fjernede heste.

Denne godkendelse blev ikke givet, før Byrialsens heste blev fjernet. Men retten har efterfølgende givet politiet og dyreværnsorganisationen medhold i, at fjernelsen var berettiget i henhold til den polske dyreværnslov.

 

Læs også: