Statsbanerne har ifølge DR betalt for at få pacificeret kritisk journalist ved at få PR-bureau til at drukne ham i opgaver.

Det er ikke blot »fuldstændig uhørt« og uden fortilfælde - det er også imod landets love, fortæller Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret og lektor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

- Det er ulovligt. Det strider mod det, der hedder magtfordrejningslære, som er et retspraksisbaseret regelsæt, siger Sten Bønsing til Berlingske Nyhedsbureau.

- Private virksomheder vil formentlig ikke været omfattet af de her regler og principper. Men DSB er en del af staten, og det er sådan set derfor, at der er et problem, fortsætter han.

Lektoren understreger, at der er tale om en alvorlig sag for DSB.

Det er freelancejournalisten Lars Abild, der i en årrække har beskæftiget sig meget med sager om DSB, som det drejer sig om. I en mailkorrespondance, som DR angiveligt er i besiddelse af, afsløres en aftale mellem DSB og PR-bureauet Waterfront, der skulle holde journalist Lars Abild beskæftiget med alt andet end DSB.

Ifølge DR står der i en mail fra 2011 sendt af Waterfronts ejer til en underdirektør i DSB:

- Vi har i en årrække samarbejdet med Abild for at sikre, at han afstår fra at presse DSB i medierne.

I flere år har Lars Abild på den måde været ansat af Waterfront uden at vide, at det faktisk var DSB, der betalte hans løn. Lars Abilds tid er derfor brugt på ca. 30 timer om ugen som fast freelancejournalist at løse opgaver for Waterfront. Og ingen af opgaverne omhandlede DSB men derimod It-firmaer, havne og erhvervsorganisationer.

- Det er noget, der kan få personalemæssige konsekvenser, og der er et bredt spektrum af muligheder fra irettesættelser til afskedigelser. Det er nok ikke en bagatelsag, men om det får konsekvenser helt i toppen af DSB-ledelsen er svært at vurdere, siger Sten Bønsing.

Der har tidligere været eksempler på, at offentlige myndigheder har brugt specielle metoder over for pressen, som da Arne Melchior (CD) som minister opsagde alle ministeriets abonnementer på Politiken, efter en journalist på avisen havde skrevet kritisk om ham. Og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviste over længere tid at tale med en journalist fra Ekstra Bladet, der ville stille kritiske spørgsmål om Irak-krigen.

Men det er ifølge Sten Bønsing vand i forhold til den nye DSB-sag.

- Der er forskellige mindre sager, men ikke noget af den her kaliber, siger lektoren.