Fødevaremyndighederne har i dansk kyllingekød fundet colibakterier, der er resistente over for antibiotika.

De danske fødevaremyndigheder har fundet resistente ESBL-colibakterier i dansk kyllingekød. Bakterierne kan være farlige, fordi de er resistente over for antibiotika, der er vigtig i behandlingen af livstruende infektioner hos mennesker.

- Der er tale om en særlig uønsket resistens, som vi ikke tidligere har fundet i dansk kyllingekød, men kun i importeret kød, siger seniorforsker Yvonne Agersø, DTU Fødevareinstituttet, og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt hurtigst muligt at finde ud af, om ESBL-colibakterier i danske kyllinger kommer ind i produktionen via import af avlsdyr, eller om bakterierne findes i kyllingernes omgivelser.



Bakterierne er fundet i forbindelse med laboratorieundersøgelse af 200 prøver. Godt en fjerdedel af afføringsprøverne fra de danske kyllinger - og lidt under hver tiende prøve af dansk kyllingekød - indeholdt bakterien.

ESBL-bakterien er særligt problematisk, fordi den kan overføres fra kyllingekød til mennesker. Og den kan i nogle tilfælde forårsage sygdom, som kan være svær at behandle på grund af bakteriens resistens.

Trods bakteriefundet kan Yvonne Agersø endnu ikke sige, om bakterierne i det danske kyllingekød er til fare for forbrugerne.

- For at vi kan vurdere, i hvilket omfang fundene af ESBL i de levende danske slagtekyllinger udgør en øget risiko for forbrugerne, er der behov for flere data, siger hun.

Bakteriefundene giver derfor heller ikke Fødevarestyrelsen anledning til at ændre anbefalinger i forhold til kyllingekød.

I stedet gør styrelsen opmærksom på, at man bør følge de gængse køkkenråd om altid at gennemstege kyllingekød og holde det rå kød adskilt fra den færdige mad.

ESBL-colibakterier ikke skal forveksles med de dødelige VTEC-colibakterier, der har forårsaget sygdomsudbrud i Nordtyskland og kostet adskillige mennesker livet.

/ritzau/