Studerende vender sig mod forslag til nye SU-ændringer.

Rektorerne på de danske uddannelsesinstitutioner går nu ind i debatten om SU-reformen, som er en af regeringens helt store satsninger dette forår.

Universitetsrektorerne foreslår en SU-model, hvor studerende, der bliver forsinket på studiet, trækkes i SU, mens de hurtige belønnes. Det skriver Berlingske lørdag.

- Det nuværende system er uretfærdigt. Når man samlet set kan få mere SU ud af at bruge seks år på studiet frem for at gennemføre det på de normerede fem år, så vender motivationen forkert, siger Jens Oddershede, der er rektor på Syddansk Universitet og formand for rektorkollegiet på universiteterne.

I praksis betyder rektorernes forslag, at den studerende kun får udbetalt halvdelen af SUen, hvis vedkommende udskyder halvdelen af eksaminerne på et semester. Den hurtige studerende får tilsvarende mere i SU, hvis vedkommende tager ekstra eksaminer og kommer foran på studierne.

Jens Oddershede understreger, at rektorerne ikke har taget stilling til, om regeringen samlet set bør spare på SUen, ligesom han understreger, at der i SU-systemet skal være plads til at skifte studie.

Regeringen har meldt ud, at den vil finde to milliarder kroner ekstra til statskassen ved at ændre på SUen og få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet.

Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening Jens Boe Nielsen mener, at regeringen kan finde nogle af pengene ved at spare på SU til hjemmeboende, hvis politikerne husker, at der findes socialt svage elever, som har brug for pengene.

- Vi har ikke nogen speciel holdning til det, men det er ikke helt urimeligt, når man i visse kredse kalder det cafepenge, siger han.

Professionshøjskolernes rektorformand Erik Knudsen synes, at man bør tage et særligt hensyn til studerende med sygdom og sociale problemer, men ellers mener også han, at regeringen kan spare penge på det ekstra SU-år, som studerende kan få.

De studerende kritiserer forslagene i skarpe vendinger.

- Det er et grimt angreb på de studerendes livsgrundlag. Det vil ramme hårdest hos studerende uden rige og uddannede forældre, siger Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Regeringspartierne vil ikke løfte sløret for, hvilke SU-ændringer de arbejder med, men rektorernes udmeldinger roses af de Radikale.

- De vil have de studerende hurtigere færdig på en socialt ansvarlig måde, og det er rigtig godt i tråd med de tanker, vi gør os, siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen (R).