Rekord: Vandstanden i København er den højeste i 100 år

Flere steder i København meldes der om oversvømmelser, og vandstanden er med sine 165 centimeter den højeste målt i København i 100 år. DMI oplyser, at situationen er »kritisk«.

Stormen Bodil får nu også vandet til at løbe over sine breder i København. Vandstanden er steget til 165 centimeter over sit normale leje, og der er vand i flere af de københavnske gader.

»Det er den højeste vandstand målt i København i 100 år. Det er en meget høj vandstand, når den er på 165 centimeter,« fortæller vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Steen Rasmussen, der kalder hændelsen for »usædvanlig«.

Se billederne: Vandstand i København 165 cm over normalt

Det er den kraftige vind fra nordvest, der har presset vandet fra Kattegat ned gennem Øresund, som nu får vandstanden til at stige, fortæller vagtchefen. Der er risiko for, at den kan stige yderligere ti centimeter i løbet af fredag aften, men i løbet af natten vil den falde igen.

»Det er ganske voldsomt. Det er klart, at når vandet løber over, så er det ubehageligt og kritisk,« siger Steen Rasmussen.

John Hansen, vagtchef ved Københavns Politi, melder om vand på kørebanen flere steder på Islands Brygge og på gaderne ved Christianshavn og Holmen.

Vandet i Christianshavns Kanal har oversteget bolværket, men politiet har sammen med Københavns Kommune vurderet, at det ikke er nødvendigt at evakuere beboerne i området eller sætte ind med sandsække.

»Refshalevej er som den eneste københavnske vej helt lukket, fordi der er 20-30 centimeter vand på kørebanen,« siger John Hansen og fortæller samtidig, at politiet foruden Refshalevej holder godt øje med en julefrokost på Refshaleøen.

»Brandvæsnet har ansvaret for, at man kan komme derud, så vi tager en tur med dem for at kigge på, om det stadig er forsvarligt at gennemføre den fest, der er derude,« lyder det fra vagtchefen.

Der er flere byer, der fredagen igennem har døjet med store problemer med oversvømmelser, og især Frederikssund, Frederiksværk, Jyllinge, Holbæk og Hornbæk har været hårdt ramt. Ifølge DMI har vandstanden i Holbæk været oppe på 179 centimeter, mens der i Hornbæk meldes om hele 190 centimeter.

Læs også: