Et stigende antal raske danskere risikerer af få afslag på forsikringer, fordi der tidligere har været sygdom i familien.

Flere raske danskere risikerer at blive registreret af forsikringsselskaberne som »dårlige liv« og dermed få afslag på at tegne en forsikring på grund af sygdom i familien, skriver Jyllands-Posten.

Det er nemlig tilladt for forsikrings- og pensionsselskaber at spørge ind til og anvende oplysninger om kundens families sygdomshistorik, men reglerne forbyder selskaberne at bruge gentestresultater i deres risikovurdering, selv om en gentest har frifundet kunden for risiko.

»Det er grotesk. Man stempler sunde og raske mennesker og afskærer dem fra at tegne forsikring med alle de alvorlige konsekvenser, som det har for dem i forhold til bolig, job og familie,« siger klinikchef og professor Anne-Marie Gerdes, Genetisk Rådgivning, Rigshospitalet til avisen.

Hun advarer mod konsekvensen, hvor folk, der kunne være i risiko for at udvikle livstruende sygdomme, undlader at lade sig genteste og gå til forebyggende kontrol og behandling af frygt for, hvad der kan ske.

»Situationen er sådan, at man groft sagt tvinger folk til at vælge mellem deres helbred og deres økonomi. Hver uge har jeg patienter, som af den grund aflyser deres tid til genetisk rådgivning, fordi de er bange for, at selskabet vil hæfte sig ved sygdom i familien og give dem selv eller deres børn afslag på i fremtiden at tegne en forsikring,« siger overlæge og leder af Rigshospitalets Enhed for Arvelige Hjertesygdomme Henning Bundgaard til Jyllands-Posten.

Brancheforeningen Forsikring og Pension erkender at de nuværende regler er blevet overhalet af udviklingen.