Et billede fra en fredsdemonstration foran Rådhuset i Aarhus har vakt debat på Facebook.

»Det er så den måde en århusiansk rådmand vælger at behandle Dannebrog... smidt på jorden! SKAM DIG Rabih, SKAM DIG!«

Sådan lyder introduktionen til et opslag, som Claus Broberg, restauratør og indehaver af blandt andet Restaurant Canblau, delte på sin åbne Facebook-profil tirsdag formiddag.

I opslaget er et billede, der viser den radikale rådmand for Kultur og Borgerservice foran Rådhuset og et Dannebrogflag foran sig til en såkaldt fredsdemonstration 23. oktober i solidaritet med Palæstina. Det skriver Stiften.dk.

Opslaget har trukket flere kritiske kommentarer og såkaldte likes, blandt andet fra byrådskollegaen Marc Perera Christensen (K), der skriver:

»Det er noget svineri!!«.

Kommentaren uddyber han til stiften.dk:

»Det er noget svineri at have henkastet flaget sådan. Det er børnelærdom i Danmark, at Dannebrog ikke må røre jorden. Og det er svineri, at man ikke behandler flaget ordentligt. Men det er sikkert en manifestation fra arrangørerne,« siger det konservative byrådsmedlem.

På billedet ser man Dannebrog ligge på gelænderet ved Rådhusets forplads og på fremspringet under, som ofte bruges som siddeplads - når altså der ikke er demonstration og der står talere hævet og demonstranter nedenfor.

Ikke arrangør

Rabih Azad-Ahmad er noget forundret over opdateringen, eftersom han ikke er blandt arrangørerne og alene talte ved arrangementet i to minutter. Ligesom politikere fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Alternativet gjorde.

Dertil kommer, at han stiller spørgsmåltegn ved, om flaget overhovedet rører jorden.

»Jeg blander mig som taler ikke i, hvordan de hejser et flag. Min aktie i demonstrationen var en tale på to minutter. Og så mener jeg i øvrigt, man har tillagt arrangørerne motiver, som de ikke har,« siger Rabih Azad-Ahmad og understreger, at han har stor respekt for Dannebrog og mener, at det skal behandles med respekt, hvilken han også mener, det er blevet.

Han glæder sig over, at arrangørerne i det hele taget bruger Dannebrog.

»Jeg har tidligere hørt højrefløjen kritisere, at nogle IKKE bruger Dannebrog men andre landes flag. Her bruger man det faktisk sammen med andre flag.«

Danmarks Samfundet har udarbejdet en folder med retningslinjer til, hvordan man som privatperson bør benytte Dannebrog.

I den forklares det, at flaget har givet tusinder af soldater mod og vilje til at kæmpe for at bevare og udvikle det samfund, vi har i dag og med det in mente, bør »flaget benyttes med værdighed og respekt.« I samme folder står det: »Der findes ikke en egentlig »flaglov«, så brugen af Dannebrog bygger på en række cirkulærer og hævdvunden praksis.«

Herunder falder »reglen« om, at flaget aldrig må røre jorden. Det står i folderen under retningslinjer for hejsning og nedhaling af flaget:

»Flaget må ikke på noget tidspunkt røre ved jorden. Det vil være praktisk, både mens du binder flaget fast og hejser det, at holde det sammenfoldet under armen, indtil det med sikkerhed er fri af jorden, når det folder sig ud.«

Og så kan man jo diskutere, hvorvidt flaget overhovedet rører jorden.

Jord eller ikke jord

Mens Marc Perera Christensen (K) mener, man skal være mere end almindeligt dum for at mene, at flaget ikke rører jorden, så mener Rabih Azad-Ahmad, at det er manipulation at sige, at flaget ligger på jorden.

»Havde man taget billedet med mennesker fra demonstrationen på, ville man kunne se, at det er højere end deres hoveder. Det er løftet. Ser man på billedet kan man se, at det er manipulation at sige, at det lå på jorden,« siger Rabih Azad-Ahmad, der henleder opmærksomheden på, at flaget er så stort, at det ikke kan hænges op.

»Det er løgn, det ligger på jorden på rådhusets forplads,« siger Marc Perera Christensen.

»Nu er det ikke en demonstration jeg ville deltage i, men havde jeg været i den situation, havde jeg samlet flaget op. Det gør han og de andre taler ikke. Det er deres eget valg.«

Vil ikke provokere

Essa Taha er én af arrangørerne bag demonstrationen, og han ægrer sig over at få skudt respektløshed overfor Dannebrog i skoene. Demonstrationerne har været holdt i mange år, og i de år Essa Taha kan huske, har der altid hængt et Dannebrog ved siden af det palæstinensiske flag på rækværket.

Derfor er han også et stort spørgsmålstegn, da stiften.dk taler med ham.

»Der var mange talere og flere 100 deltagere. Ved tidligere demonstrationer har der været over 2-3000 deltager. Over halvdelen etniske danskere. Og ingen har lagt mærke til det eller kommenteret det i alle de år, demonstrationerne har været holdt. Hvis der er noget galt eller noget, der kan mistolkes, burde nogen da have lagt mærke til det før,« siger han og understreger, at flaget netop ikke ligger på jorden.

»De ligger ikke på jorden men lidt højere, der hvor man taler. Vi vælger at lægge dem der, så de kan komme med på billeder. Denne gang var det store palæstinensiske ikke med, men jeg har billeder fra mange demonstrationer, hvor de ligger ved siden af hinanden. Jeg er faktisk chokeret over, at få at vide, at vi skulle nedgøre flaget.«

Han er åben for at ændre måden, de har flaget hængende på, hvis det er et problem.

Den 23. oktober blæste det, så arrangørerne valgte ifølge Essa Taha at stille et par højtalere på flaget. Det har de ikke gjort før.

»Når jeg tænker over det nu, burde de nok ikke stå på flaget, men under en demonstration har man ikke de store redskaber at arbejde med, så det var, hvad vi kunne gøre for at det ikke blæste ned,« siger han og understreger, at de for eftertiden vil være bevidste om ikke at gøre det samme.