En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at bitte små stykker plastik ender i naturen via rensningsanlæggene. Miljøministeren vil finde ud af, hvordan spredningen af plastikken kan begrænses.

Når du kører tur i din bil eller løber en tur i parken, slider du mikroskopiske plastpartikler af dæk og skosåler, som via regn, vandløb og rensningsanlæg ender i naturen.

Den slags kaldes mikroplastik, og vi har alle set billeder af, hvordan fragmenter af plastik klumper sig sammen i dele af verdenshavene.

En ny dansk undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at hovedkilderne til mikroplast i Danmark er bildæk, maling, sko, vejstriber og tøj. Noget af det ender i vores rensningsanlæg, som kan lede mikroplasten videre til vandmiljøet.

Miljøbiolog og stifter af organisationen Plastic Change Henrik Beha Pedersen mener, at undersøgelsen viser, at Danmark er et »uland, hvad angår plastik«.

Han mener, at mikroplastik er en trussel mod vores fødekæder, og at politikerne bør gribe ind over for udledningen af mikroplastik til naturen.

»Vi mangler i den grad en politik på hele plastik-området. Det fremstår fuldstændig ureguleret, og danske regeringer har i den grad sovet i timen med hensyn til genbrug af plastik og erstatning med bæredygtige materialer, hvor det er nødvendigt,« siger Henrik Beha Pedersen.

Det er første gang, at problemet med mikroplastik undersøges i Danmark. Udenlandske rapporter har allerede for længst peget på, at plastik finder vej til vores mad, vores fødekæder og er vidt udbredt i havmiljøet.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) siger, at hun finder undersøgelsen tankevækkende, og at hun nu vil igangsætte flere undersøgelser af problemets omfang.

»Mikroplast hører ikke hjemme i naturen, og jeg arbejder for at begrænse spredningen mest muligt. Vi har brug for mere viden, før vi kan finde den rette løsning, og derfor har jeg nu bedt Miljøstyrelsen undersøge hvilke typer mikroplast, der er tale om, og hvordan rensningsanlæggene håndterer dem,« siger miljø- og fødevareministeren i en kommentar.

Hun understreger samtidig, at mikroplast er et globalt problem, som Danmark ikke kan løse alene.

»Men med danske undersøgelser bidrager vi til at skabe mere viden om problemet,« siger Eva Kjer Hansen.