Danske mødre og børn ligger i top fem på listen over, hvor i verden det er bedst at være mor og barn, viser rapport. Farligst er det at bo i byen, konkluderer rapporten.

Er du en af de mødre, der går rundt med følelsen af, at du og dit barn har det meget godt herhjemme, så er din fornemmelse nok ikke er helt ved siden af.

Ifølge en ny rapport fra Red Barnet er Danmark nemlig det fjerdebedste land i verden at være mor og barn i - kun overgået af Island på tredjepladsen, Finland på andenpladsen og Norge på førstepladsen.

Helt anderledes ser det ud i bunden af listen over de i alt 179 undersøgte lande, hvor Somalia indtager en suveræn sidsteplads. Her oplever ni ud af ti mødre for eksempel at miste et barn, og hvert syvende barn oplever ikke sin femårs fødselsdag, oplyser Red Barnet i en pressemeddelelse. I rapporten giver organisationen for første gang også et indblik i, hvor stor uligheden er mellem de fattigste og rigeste børn i byen, når det kommer til sundhed og overlevelse. Og her er der store forskelle. I over halvdelen af de undersøgte udviklingslande er der for eksempel større chance for at opleve sin femårs fødselsdag som barn, hvis man bor på landet, end hvis man er blandt den femtedel af byboerne, som er mest fattig.

»Det er en grotesk situation. Børn i storbyens slum har udsigt til skyskrabere og shoppingscentre, og hospitalet ligger måske kun et stenkast væk. Alligevel risikerer deres mødre at føde alene med stor fare for deres eget eller barnets liv. Det kan vi ikke være bekendt,« fastslår Laust Leth Gregersen, der er Red Barnets udviklingspolitiske seniorrådgiver, i pressemeddelelsen.

Han understreger, at der er behov for at sætte ind over for uligheden, der er voksende i byerne, og som er med til at fastholde, at 17.000 børn under fem år fortsat mister livet hver dag.

»Verdenssamfundet har en pligt til at gribe ind over for den accelererende ulighed. Alle børn fortjener en chance i livet – uanset hvor på kloden de bliver født, og uanset om de bliver født i byen eller på landet. Vi ved, at med en målrettet indsats er det muligt at ændre på den ulighed, som er en del af virkeligheden for verdens mødre og børn i dag,« siger Laust Leth Gregersen.

De store forskelle mellem landene kommer blandt andet til udtryk under selve graviditeten og fødslen. Ifølge rapporten er en somalisk mors risiko for at dø i forbindelse med graviditet og fødsel således 666 gange så høj som en dansk mors. For barnet gælder, at et somalisk barns risiko for at dø inden sin femårs fødselsdag er 42 gange så høj som et dansk barns.