I årevis gik Helle Mortensen til læge med symptomer på kræft. Da lægen intet gjorde, tog hun til sidst selv på sygehuset, men da var kræften spredt

34-årige Helle Mortensen ligner en ung pige med fuldfart på. Hun er smart klædt, har job på advokatkontor i indre Københanvn og elsker klatring, løb og styrketræning. Men i virkeligheden er hun alvorligt syg.

I 2012 fik hun konstateret tyktarmskræft med spredning til bughulen og æggestokkene. Efter to operationer og kemobehandlinger kom kræften i ro, men i vinter viste prøverne, at kræften er kommet tilbage og havde spredt sig til lungerne og endetarmen. Hun er nu for anden gang sygemeldt og i kemobehandling.

- Jeg må og skal tro på, at jeg overlever. Og lægerne har heller ikke sagt andet, end kræften kan opereres væk, siger hun.

Men kræften burde have været opdaget, inden den nåede at sprede sig.

Præcis som i sagen om 63-årige Pia Møller Holm, som BT beskrev i går, gik der flere år fra hun første gang gik til lægen med mulige kræftsymptomer, til hun endelig fik stillet diagnosen og kom i gang med behandlingen. Helle Mortensen blev bare aldrig henvist til en specialist, men måtte tage sagen i egen hånd og selv lade sig indlægge uden om lægen.

Stærke symptomer i 2009

I sommeren 2009 havde hun voldsom diarre og mavesmerter. De første tidlige symptomer på, at hun kunne have kræft, men det fattede lægen overhovedet ikke mistanke om. Helle Mortensens egen mor har endda lidelsen cølikat, som kan udvikle sig tarmkræft, hvis den ikke behandles, men det fik heller ikke lægen til at henvise hende til en specialist.

- I 2009 var jeg flere gange til lægen, som mente, at jeg bare skulle tage et kosttilskud. Jeg følte mig som en hypokonder, når jeg hele tiden gik til lægen med de samme symptomer, og hun ikke mente det var alvorligt, fortæller Helle Mortensen.

Men det blev kun værre og værre. De næste par år led hun i perioder af diarre, mavekramper og træthed, men lægen mente, at hun havde af stress og skulle geare lidt ned.

Efter længere tid, hvor hun var meget træt tog lægen dog en blodprøve, der viste, at hun havde en lav blodprocent, og derfor fik hun også jerntabletter, men lige lidt hjalp det.

I starten af 2012 begyndte hun også at have blod i afføringen, men da hun fortæller det til lægen, blev hun anbefalet at tage piller mod hæmorider.

- Lægen nævnte ikke selv på noget tidspunkt, at det kunne være kræft, og så tænkte jeg heller ikke, at det kunne være så slemt, når jeg nu var så ung og levede et sundt liv. Jeg var i hvertfald autoritetstro overfor min læge, siger Helle Mortensen, der faktisk godt kunne lide sin læge som person.

I sommeren 2012 var den helt gal. I hele tre uger kunne Helle Mortensen slet ikke komme af med sin afføring, og hun havde voldsomt ondt i maven. Efter hun to gange havde ringet til sin egen læge og talte med sekretæren, der foreslog at hun tog noget afførende, måtte hun gøre noget drastisk.

Den 6. juli 2012 i ren desperation fik hun sin far til at køre hende ned på Bispebjerg Sygehus, hvor hun gik direkte hen til receptionen og bad om at blive indlagt. Heldigvis tog lægerne på sygehuset hendes situation meget alvorligt og fandt straks tid til at få scannet hende og taget blodprøver.

Tre timer efter blev hun akturopereret, og da hun vågnede fra narkose, havde hun fået fjernet en kræftsvulst med mesastaser fra tarmen og en 19 cm. cyste fra æggestokken. 

- Jeg følte, at jeg stod foran en mur, når jeg var hos min egen læge, og havde været det alle årene. Selv om jeg ikke troede, at jeg havde kræft, så kunne jeg jo godt til sidst regne ud, at der var noget alvorligt i vejen. Det var også derfor, at jeg lod mig indlægge uden om min læge, fortæller Helle Mortensen, der kom på en stor kemokur.

I sommers var Helle Mortensen kræft i ro og hun startede igen med at arbejde, men det varede kun kort tid.

I vinter viste en undersøgelse, at kræften var kommet tilbage, og nu havd den også spredt sig til lungerne, bugmuskulaturen og endetarmen

- Selvfølgelig er jeg utrolig bitter over, at min læge igennem alle disse år, jævnligt har haft mig inde til konsultation med enten diarre, mavesmerter, blod i afføringen eller træthed uden at få mig undersøgt for kræft eller bare undersøge tarmen. Jeg ved godt, at det ikke er så almindeligt unge får kræft, men det sker altså, siger Helle Mortensen, der har meldt sin sag til både Patienterstatningen og Sundhedsvæsenets Discplinærnævn.

Og Helle Mortensens klage over fejlbehandlinger er langt fra enestående. Patienterstatningen havde sidste år 809 anmeldelser om behandlingsskader begået af egen læge, mens antallet i 2012 og 2011 lå på henholdsvis 752 og 666 anmeldelser.

Også Sundhedsvæsenets Disciplinærnavn, der rejser kritik af lægerne og i særligt grove tilfælde offentliggør lægens navn på en liste, oplever en stigning år for år.

- Jeg er ikke ude på at hænge min nu tidligere praktiserende læge ud i en offentlig gabestok. Det afgørende for mig er, at opfordre andre til selv at sætte sig ind i kræftsymptomerne og så lægge pres på deres læge for at dem henvist og undersøgt, hvis de har mistanke om kræft, siger Helle Mortensen.