Børneminister Mai Mercado (K) er på vej med et udspil, der skal sikre børns læring fra en tidlig alder.

København. Drop snak om sovetider, flyverdragter og madpakker og byt det ud med faglig viden og samarbejde.

Det er ifølge Formandskabet for Rådet for Børns Læring opskriften på at komme børns ulige muligheder for at lære og udvikle sig til livs.

I en beretning fra rådet mandag bliver det slået fast, at social baggrund stadig er en afgørende faktor for små børns sprog og sociale evner.

Og selv om problemet ikke kan løses alene af dagtilbud og skoler, har de en vigtig opgave. Det siger Agi Csonka, formand for Rådet for Børns Læring.

Hun peger særligt på, at pædagoger og lærere får bedre kompetencer til at vejlede og samarbejde med forældrene.

- Vi kan se, at især kortuddannede forældre og forældre med anden etnisk baggrund efterlyser mere vejledning i, hvordan de kan være sammen med deres barn og understøtte, at barnet lærer mest muligt: Hvordan skal jeg læse en bog, hvad skal jeg lægge vægt på?

- Det kan pædagoger og lærere godt hjælpe dem med. Det er der nok mere brug for end at sidde på for små stole og snakke sukkerpolitik og fødselsdage, siger Agi Csonka, der også er direktør for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Formandskabet peger i sin beretning på, at der skal sættes tidligt ind, da forskel i børnenes evner kan ses allerede i to- og treårsalderen.

Og netop det bliver centralt i et kommende dagtilbudsudspil, lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).

- Hovedpointerne i udspillet vi være fokus på mere kvalitet, kompetenceudvikling og at give forældre og familier fleksibilitet. Det fokuserer også på socialt udsatte børn, siger ministeren og uddyber:

- Børn må ikke være så langt bagud, når de starter i skole. En af nøglerne er et godt samarbejde med familierne, så man kan guide og understøtte dem med, at de læser med børnene om aftenen og taler det danske sprog derhjemme. Så vil man opleve, at børnene udvikler sig.

Udspillet kommer i løbet af foråret. Ministeren kan ikke komme med en specifik dato eller måned.

/ritzau/