Hver femte forlader af og til toilettet på jobbet uden at vaske hænder. Dårlig hygiejne kan smitte kollegerne med alverdens skidt, advarer Rådet for Bedre Hygiejne.

Det er langt fra alle, der vasker hænder efter et visit på det lille hus i arbejdstiden. Næsten hver femte indrømmer i en måling, som analyseinstituttet YouGov har lavet, at det der med vand og sæbe af og til glipper efter toiletbesøget.

Det er ikke bare skidt, mener Rådet for Bedre Hygiejne. Det giver også bakterierne en stor bane at boltre sig på, understreger Claus Malta Nielsen, læge og næstformand i Rådet for Bedre Hygiejne.

»God håndhygiejne er en nøglefaktor i forhold til at forebygge rigtig mange infektioner i hverdagen - lige fra generel forkølelse og andre luftvejsinfektioner til bronkitis, sår og ikke mindst maveinfektioner som diarré. Bakterierne kan overleve i flere timer på forskellige overflader, så hvis en kollega ikke vasker hænder, kan bakterierne meget hurtigt sprede sig på arbejdspladsen og smitte andre,« siger Claus Malta Nielsen.

Undersøgelsen viser, at mange oplever kollegernes manglende håndhygiejne som problematisk. Således ser fire ud af ti det »i meget høj grad« som et problem, at håndsæben får lov at stå ubrugt. Hver femte siger, at det »i høj grad« er problematisk.

Analysen er foretaget for firmaet Berendsen, der sælger hygiejneløsninger. Virksomheden har undersøgt, hvad der skal til for at få flere til at huske håndhygiejnen, når de besøger toilettet på jobbet.

Løsningen er, lyder det fra Berendsen, at folk ved hjælp af lys skal føres gennem det optimale toiletbesøg. Det betyder konkret, at når der er skyllet ud, skal sæbe-, papir- og dispenseren med håndsprit lyse én efter én.

»På den måde kan man forbedre håndhygiejnen betydeligt på arbejdspladsen. Det kan vi se på de tests, vi har gennemført. Brugerne reagerer positivt på systemet, og de ændrer også adfærden markant. Det er en effektiv måde at undgå, at smitte spreder sig unødigt rundt på arbejdspladsen,« siger hygiejnekonsulent Anders Huulgaard Clausen fra Berendsen.

Claus Malta Nielsen fra Rådet for Bedre Hygiejne har et generelt råd, der ikke indbefatter et stort lysshow:

»Det gode råd er, at man skal vaske sine hænder, når man kan komme til det. Når man hører om sådanne undersøgelser, er det fristende at pege på alle de andre, der sjusker med hygiejnen, men rådet er, at man tager ansvar for sig selv«.