Pussy Riot – alias Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina – er feterede i hele Vesten for protesterne mod Ruslands præsident, Vladimir Putin, og de blev også modtaget som stjerner, da de indtog Folkemødet på Bornholm. Men mener de selv, at de har flyttet noget.

Hvis det ikke havde været for deres utraditionelle hovedbeklædning, havde ingen på Folkemødet opdaget dem i menneskemylderet mellem telte med politiske debatter, pølseboder og skummende fadøl på Allinge Havn.

Men vanen tro havde de to kvinder, Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljo-khina, fra det russiske punkband Pussy Riot, sørget for en iscenesættelse, der stjal al opmærksomheden.

Den ene, Maria Aljokhina, med en rød elefanthue over hovedet, så kun hendes øjne og mund kunne ses. Den anden, Nadesjda Tolokonnikova, med pink og hvide kanin-ører, som Playboys letpåklædte Bunny Girls er kendt for at bære. Men også med en hvid, feminin håndtaske prydet med et sæt håndjern.

Ganske symbolsk naturligvis, for de to blev begge i 2012 idømt to års ubetinget fængsel for »optøjer motiveret af religiøst had« på grund af en »punkbøn« i den berømte kirke Frelserkatedral i Moskva, hvor de kort før det russiske præsidentvalg samme år havde bedt Jomfru Maria om at »jage« Vladimir Putin bort. En tredje ung kvinde deltog også i happeningen, men hun slap med en betinget straf.

Men Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina kom i hver sin arbejdslejr og slap kun ud før tid, fordi de blev benådet af Vladimir Putin i julen 2013 sammen med 20.000 fanger i en stor amnesti. Den blev til i et forsøg på at dæmme op for bred international kritik af Ruslands overtrædelser af basale menneskerettigheder op til vinter-OL i Sotji.

I Vesten har Pussy Riot lige siden været feteret, og begejstringen ville heller ingen tage på Folkemødet. Alle ville have selfier med protestbandet, og Winni Grosbøll (S), Bornholms borgmester, der viste de russiske kvinder rundt, var ingen undtagelse.

»Vil I ikke nok tage en selfie sammen med min datter,« bad borgmesteren.

Imponeret over Folkemødets folosofi

Pussy Riot, der var inviteret til Bornholm af netværksvirksomheden Samuelsen for at fortælle om deres kamp for ytringsfrihed, er det største navn på årets Folkemøde, og da Berlingske møder dem til et interview i en lille lejlighed i Allinge, forklarer de betydningen af at deltage.

»Vi er imponerede over arrangementet og finder det fantastisk, hvordan man kan diskutere frit og uden, at noget undertrykkes,« siger Nadesjda Tolokonnikova.

»I Rusland tilbage i 2011 forsøgte vi at stable noget lignende på benene ude i en skov, men det er umuligt. Regeringen lukkede det ned. Det er sådan noget, der får os til at gøre oprør. For mig betyder ytringsfriheden alt. Jeg vil dø for at give folk mulighed for at udtrykke deres holdninger.«

For øjeblikket er Pussy Riot dog også ved at indspille ny musik i Los Angeles, og det er herfra, Nadesjda Tolokonnikova er kommet til Danmark.

Så ser I i dag egentlig mest jer selv som kunstnere eller som frontkæmpere for ytringsfrihed og kvindefrigørelse?

»Det går hånd i hånd. Man kan ikke adskille de to ting,« siger Maria Aljokhina.

Nadesjda Tolokonnikova peger på sine Bunny-ører, som hun har taget af og lagt på bordet. På ørerne har hun skrevet slogans. Et af dem lyder »Stop patriarkatet«. Et andet opfordrer til at gøre »oprør«.

Hun forklarer, hvad Bunny Girls-kanin-ørerne symboliserer for hende:

»Jeg kan lide kontraster og at vende ting på hovedet. På den måde repræsenterer disse Bunny-ører alt, hvad Pussy Riot handler om. At vise at skøre ting kan ske, hvis man kæmper for forskellighed, forskellige måder at leve på, forskellige ideologier. Rusland og Putin har i dag ikke som mål at give folk mulighed for at have forskellige holdninger. Men der er millioner af forskellige holdninger. Og det er, hvad vi kæmper for at give folk ret til at have.«

Forsøger at gøre en forskel

Organisationer for menneskerettigheder har gennem de seneste år ikke just peget på, at det går den rigtige vej med at fremme ytringsfrihed og demokrati i Putins Rusland.

I er populære i Vesten på grund af jeres kamp – men tror I selv, I har flyttet noget i Rusland?

»Det vil være alt for selvoptaget at sige, at du alene kan flytte noget. For mig er det mere et essentielt valg – at gøre noget eller ej. For mig betyder det alt. Min filosofi er at give alt til Pussy Riot. Hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg bare være en, der gav op,« siger Nadesjda Tolokonnikova.

»Der var masser af mennesker, som forsøgte at gøre en forskel tilbage i 2011 og 2012. Ikke blot os. Jeg kan ikke sige, at vi har opnået det, vi ville – sådan rent objektivt. Alene fordi Putin stadig er ved magten.«

Maria Aljokhina, der sidder med den røde elefanthue på under hele interviewet, bryder ind:

»Men vi tror på, at vi har bidraget til at give folk en masse nye ideer. At vi har startet en kommunikation, også på et lavere niveau i befolkningen. Selv bedstemødre har nu ordene »Pussy Riot« som en del af deres ordforråd.«

Ser Putin som en undertrykker

Putins aggressive fremfærd mod Vesten – og ikke mindst Ukraine – er velkendte, og Pussy Riot har også hørt historien om, hvordan fem russiske jagerfly simulerede et angreb mod Bornholm under Folkemødet for to år siden.

De besøgende på Folkemødet var ikke i fare, men Forsvarets Efterretningstjeneste konkluderede efterfølgende, at de russiske flyvninger var af »en mere offensiv karakter end set i mange år«.

»Hver gang, man hører den slags, tænker man, at det ikke kan blive værre. Men så bliver det alligevel værre, og man bliver overrasket over, at det bare bliver ved med at blive værre. Vi bliver oprørte over det hver gang. Men Putin bliver ved med at overraske,« siger Maria Aljokhina.

Har I noget som helst godt at sige om Putin i dag?

»Godt?!« udbryder Nadesjda Tolokonnikova nærmest vantro over spørgsmålet.

»Jeg har ikke noget som helst godt at sige om ham. Han ødelægger vores kultur. Rusland havde rent faktisk en storslået kultur tidligere, men Putin undertrykker folks tanker og fantasier. Jeg tror på, at russere er vilde.«

Maria Aljokhina tilføjer: »Og modige og dristige. Men det hele bliver undertrykt. Men man skal huske, at Putin ikke blot er én person, det er et helt regime. Men øverst står Putin. Han har ikke en stabil ideologi. Han ønsker blot at blive ved magten. Og lige nu er det et spørgsmål om liv og død for ham at opretholde magten.«