En skilsmisse kan være årsag til, at børn bryder kontakten til deres forældre. Især rammer det fædre, fortæller psykolog.

Når far og mor bliver skilt og finder nye kærester, kan det ofte gå ud over børnene, der føler, at de bliver overset og glemt. Problematikken var oppe at vende i tv-programmet 'Rod i familien' , hvor 31-årige Chalotte Mayland blev genforenet med sin far efter 12 år. Forholdet mellem far og datter gik skævt, da Chalottes forældre blev skilt - og faderen fik en ny kæreste.

- Det er en utrolig almindelig problematik, som vi jævnligt ser. Der kan meget ofte opstå jalousi, når en forælder får en ny kæreste, siger Ulla Dyrløv, der er familiepsykolog hos Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg. Hun har ikke set udsendelsen og vil derfor ikke kommenterer Chalotte Maylands tilfælde, men fortæller, at problematikken er velkendt. Oftest er det fædrene, der mister forbindelsen med deres børn.

- Det afhænger af, hvordan man har været som forælder. Om man har været en vigtig del i barnets liv, siger Ulla Dyrløv og fortæller, at det er der, at fædre oftest kommer til kort - om end det også hænder, at det er mødrene, som børnene kapper kontakten med.

Men uanset, om det er moderen eller faderen, som barnet fravælger, så er det meget vigtigt, at forældrene aldrig giver op. Også selv om det er barnet, der har fravalgt kontakten.

- Det er børn, der har mest lov til at føle sig afvist. Forældrene har sat børnene i verden, og derfor er det deres rolle at blive ved med at kontakte deres børn. Også selv om børnene siger, at de ikke vil se forældrene, så skal forældrene blive ved for at vise, at de er tilgængelige, siger psykologen og forklarer, at børn og unge ofte kan føle sig fravalgt, selv om de selv har været med til at fravælge.

Vil man som forælder gerne have kontakt til sit barn igen, er det vigtigt, at man tager imod med åbne arme, hvis barnet tager kontakt - ellers så kan barnet have svært ved at slippe sin vrede .

- Hvis man begynder at dele ansvaret og sige, at man var lige gode om det, så kan barnets vrede fortsætte. Men hvis man som forældre kan påtage sig det fulde ansvar, så kan barnet slippe vreden. Det er rigtig godt, hvis man kan lade være med at snakke om skyld, men om ansvar, lyder det fra Ulla Dyrløv, der også har et godt råd til forældre, der gerne vil række en hånd ud til deres børn og genetablere kontakten.

- Det er ofte en fordel at gøre det via et brev. Det mindsker risikoen for misforståelser. Og så har et brev den fordel, at man kan læse det igen og igen. Desuden kan man tage det med og vise det til andre, fortæller psykologen, der selv har oplevet, at hendes klienter nogle gange har taget et brev med.