Forældres iver for at beskytte deres børn mod farer i hjemmet har taget overhånd, siger børnepsykolog.

Forældres fokus på at beskytte børnene mod hjemmets farer har taget overhånd, mener børnepsykolog Sussi J. Neergaard, der har arbejdet med børn og familier i over 10 år.

»Der er jo ingen grænser. Selv til ovnen, hvor det jo nu er umuligt at brænde sig på glasset, kan man købe dimser til at sætte for, så børnene ikke engang kan få den mindste smule varme på fingrene. Og i stedet for at sige til lille Emilie, at hun ikke må kravle i reolsystemet, så baster man reolsystemet fast til væggen. Det er helt vanvittigt,« siger Sussi Neergaard til Jyllands-Posten.

Hun mener, at forældrene ved at pakke hjemmet ind i sikkerhedsudstyr skaber en »som-om«-verden for deres børn, hvor forældrene forventer, at børnene reagerer, som om de kender risikoen - selvom de aldrig har prøvet den.

»Forældre er blevet opmærksomme på at sikre deres børn i en sådan grad, at de ikke har muligheden for at afprøve tingene selv. Selvfølgelig skal man passe på, at børnene ikke bliver kørt over af biler og så videre, men her taler vi om ting, der er relativt ufarlige, og som i virkeligheden bare betyder, at man falder og slår knæet - den mulighed har børn simpelthen ikke. Det betyder, at børn ikke får lejlighed til at gøre sig egne erfaringer, men at man som forælder i stedet forventer, at man kan overlevere sine egne erfaringer til sine børn. Og det kan man jo ikke. Der er ting her i verden, man bliver nødt til at erfare selv,« Sussi J. Neergaard til Jyllands-Posten.

Antropolog Jeppe Trolle Linnet, der er ekspert i forbrug og ph.d. ved Institut for Marketing & Management på Syddansk Universitet mener, at markedet for børnesikkerhedsudstyr er meget lukrativt, fordi børn er blevet »det hellige objekt« i familien.

»Når vi taler om børns sikkerhed - og udstyr til børns sikkerhed - så taler vi om et felt, hvor man virkelig har fat i nogle af de ømme punkter i folks moral og selvforståelse,« siger han til Jyllands-Posten.