I visse tilfælde løslades psykisk syge kriminelle, fordi der er mangel på sengepladser. Advokatsamfundet og Retslægerådet retter skarp kritik mod udviklingen.

Når psykisk syge kriminelle anbringes i almindelige fængsler eller i nogle tilfælde løslades på grund af sengemangel i psykiatrien, er der stor risiko for, at de begår ny grov kriminalitet, vurderer Advokatsamfundet og Retslægerådet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Konsekvensen af manglen på pladser er, at disse mennesker får det dårligere, når de i længere tid anbringes i almindelige fængsler eller arresthuse. Den anden konsekvens er, at der er en risiko for, at de går amok. Der er også eksempler på, at en dommer løslader personer, fordi der ikke er udsigt til en plads, og så bliver de løsladt ubehandlede og kan være til fare for sig selv og andre, siger formanden for Advokatsamfundets Strafferetsudvalg, Sysette Vinding Kruse, til avisen.

Siden 1980 er der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten blevet nedlagt 5.000 sengepladser i psykiatrien. Samtidig er der dog kommet mere ambulant behandling til, men det er ifølge Retslægerådets næstformand, retspsykiater Peter Kramp, ikke det, de skizofrene kriminelle har brug for.

- Når ikke de kan indlægges i tilstrækkelig lang tid, kan de ikke klare sig efterfølgende i samfundet. Og så ved vi, at mange af de skizofrene begår kriminalitet. Det viser de undersøgelser, som vi har gennemført på området, siger han til avisen.