Flere patienter i psykiatrien er nødt til at blive genindlagt. Især blandt børn og unge er tendensen stigende.

København. Stadig flere psykisk syge patienter ender med at måtte indlægges igen efter at have afsluttet et forløb i psykiatrien, viser ny rapport fra Danske Regioner.

Stigningen er mest markant blandt børn og unge. I 2014 var der ved 13,7 procent af alle indlæggelser tale om en patient, der allerede havde været indlagt. Året efter var andelen steget til 16,5 procent.

En genindlæggelse svarer til at blive sendt tilbage til start både for de unge patienter og for deres familie, fortæller Birgit Elgaard, der er landsformand i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

- Det er faktisk temmelig traumatisk for alle parter at blive genindlagt. Det er også traumatisk for forældrene, siger hun.

- Det er nærmest ubærligt, når man for eksempel har været vidne til, at de her børn er blevet udskrevet og umiddelbart måske har set ud som om, det gik fint. Hvis de så er blevet udskrevet for hurtigt, så kommer der et tilbagefald.

Siden 2011 er antallet af genindlæggelser steget stødt, og det er noget som regionerne skal holde øje med, lyder det fra Charlotte Fischer, der er formand for Danske Regionernes Psykiatri- og Socialudvalg.

- Vores mål er at få antallet af genindlæggelser ned ? og ikke mindst de meget hurtige, som kan være resultat af for hurtige udskrivelser, siger hun.

- Vi får kun knækket denne udvikling, hvis vi også bliver bedre til at sikre patienterne en hverdag i trygge rammer, når de udskrives.

Problemerne med genindlæggelse er ikke lige store i alle regioner. Værst står det til i Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Her er andelen af genindlæggelser på henholdsvis 21 og 16,3 procent.

I Region Nordjylland ser det markant bedre ud. Kun ved 8,8 procent af alle indlæggelserne her, er det en patient, der allerede har været indlagt.

/ritzau/