Der blev sendt politiske signaler til politiet op til det kinesiske statsbesøg i København i 2012. Men PET kan have overfortolket det, vurderer en juraprofessor.

Der mangler endnu mange brikker i puslespillet omkring, hvad der skete op til og under det kinesiske statsbesøg i 2012.

Men juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns fornemmer, at der som minimum har været et politisk pres, som kan have været afgørende for, at politiet begik lovbrud ved at fjerne demonstranter og tibetanske flag under statsbesøget.

Jyllands-Posten bragte onsdag historien om, at Udenrigsministeriet har sendt mails til en række myndigheder om, at »kineserne ikke må tabe ansigt«. De signaler kan have været afgørende for, at sagen opstod, vurderer professoren.

»Man kan også sagtens forestille sig, at der har været andre former for signaler og pres inde over. Men Udenrigsministeriet kan selvfølgelig ikke give politiet ordre om at gøre det her. Der er bare et sammenfald i den måde, man formulerer sig på fra Udenrigsministeriets side og så det, som PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) ender med at give videre,« siger Jens Elo Rytter.

Under det kinesiske statsbesøg i 2012 begik politiet lovovertrædelser i flere tilfælde, hvor betjente fjernede tibetanske flag fra demonstranter og tilbageholdt og anholdt pro-tibetanske demonstranter.

Så lige nu peger pilen som minimum på, at politiet bærer ansvaret for overtrædelserne af grundloven, der sikrer danskernes ytrings- og forsamlingsfrihed, vurderer Jens Elo Rytter.

Han kan dog ikke udelukke, at der er kommet en ordre »oppefra«, som politifolk har udtalt omkring Tibet-sagen i den seneste tid. Men PET kan også have fortolket de politiske signaler forkert:

»Det kan jo sagtens være, at det er PET, der selv har opfanget signalerne, og så sendt det videre, uden at der nogensinde har været noget, der minder om et krav eller en ordre. Det kan være PETs fortolkning af signalerne og så igen politiets fortolkning af det, PET har sendt videre til dem. Man kan ikke vide endnu, hvor direkte det er foregået. Man kan bare se et sammenfald i det, der er foregået,« siger Jens Elo Rytter.

De signaler, der blev sendt videre fra Udenrigsministeriet, har dog allerede fået flere politiske partier op af stolen. Hos Pernille Skipper (Ø), retsordfører hos Enhedslisten, er dommen klar.

»Der er nogle klare indikatorer, der peger i retning af, at Udenrigsministeriet har været inde over, og hvis de ikke direkte har givet ordret, så har de i hvert fald påvirket PET og Københavns Politi til at foretage de her ulovlige indgreb over for borgere og forhindre dem i at vise det tibetanske flag,« siger hun.

Fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), er konklusionen nogenlunde den samme.

»Det er jo ikke noget, menige politifolk eller deres overordnede har fundet på. Jeg er faktisk ikke i tvivl om, at det her kommer indirekte eller direkte fra Udenrigsministeriet,« siger han. Justitsminister Søren Pind (V) har nedsat en undersøgelseskommission, der skal kortlægge, hvad der førte til de ulovlige anholdelser.

Samtidig er Den Uafhængige Politiklagemyndighed i gang med en undersøgelse af politiets ageren i juni 2012, da Hu Jintao kom til København sammen med 13 kinesiske ministre.