En rapport rejser kritik af Justitsministeriet for at presse læger til at lave erklæringer, der tillader ministeriet at sende flygtninge, der har søgt om humanitær opholdstilladelse, hjem.

Læger, der behandler asylansøgere, der har søgt om helbredsbetinget opholdstilladelse, bliver presset og intimideret af ansatte i Justitsministeriet til at ændre deres lægeerklæringer i en retning, der tillader ministeriet at sende asylansøgerne hjem.

Sådan lyder anklagen i en ny rapport, som professor Morten Sodemann, Center for Global Sundhed og Indvandrermedicin, Klinisk Institut ved Syddansk Universitet, har offentliggjort.

»Den fornemmelse, lægerne har, er, at Justitsministeriet forholder sig kritisk i alle de her sager, og at deres opdrag er skaffe point nok til, at patienten kan sendes hjem,« fortæller Morten Sodemann.

Rapporten bygger blandt andet på samtaler med lang række læger, der oplever en »voldsom« intimidering fra ansatte i Justitsministeriet, efter de har afleveret en lægeerklæring på en asylansøger, der har søgt om helbredsbetinget opholdstilladelse.

Ifølge Morten Sodemann er fremgangsmåden typisk den, at ansatte i Justitsministeriet henvender sig for at få en dybere og mere detaljeret begrundelse for valg af behandlinger eller diagnose, hvorefter de indleder en diskussion med lægen om erklæringen, der først stopper, når »lægen giver op«.

»Man kan se i korrespondancerne mellem ministeriet og lægerne, at embedsmændene bliver ved, indtil lægen giver op, undlader at svare inden for fristen, ændrer sin erklæring eller bliver fagligt indigneret og vred,« fortæller Morten Sodemann.

Og særlig det sidste tilfælde - at lægen bliver vred - giver Justitsministeriet en trumf i diskussionen.

»For så kan Justitsministeriet i henhold til egne retningslinjer sige: »hov, nu er lægen vist personligt engageret«, hvorefter de kan trumfe erklæringen,« siger Morten Sodemann og nævner et konkret eksempel, hvor en læge har følt sig stærkt presset af en embedsmand fra Justitsministeriet.

»Det er en sag, hvor Justitsministeriet insisterer på, at et antidepressivt middel til en patient skal erstattes med stesolid, der er et stærkt vanedannende, sløvende præparat. Det kan lægen ikke acceptere, men der kommer efterfølgende tre breve fra ministeriet, hvor de bliver ved med at presse på, indtil lægen til sidst får et brev, hvor han bliver skoset for ikke at være samarbejdsvillig, samtidig med man skriver, at patienten nu står svagere i sin samlede sag,« fortæller Morten Sodemann.

Han mener overordnet, at rapporten peger på en alvorlig problemstilling.

»Man har egenhændigt overladt det til juristerne at kigge på de her sager, men man har glemt, at jurister ikke kan vurdere de helbredsmæssige oplysninger. Og det er lægernes oplevelse, at juristerne gradvis har ekspanderet sig længere og længere ind på lægernes fagområder, og at de mere og mere tydeligt forsøger at presse dem i en sagsbehandling, der tillader, at patienten kan blive sendt hjem,« siger Morten Sodemann.

Berlingske Nyhedsbureau arbejder på at indhente en kommentar fra Justitsministeriet.