Medicinalindustrien mener, politikerne bekvemt overlader deres ansvar til en bureaukratisk medicinvurdering.

København: Den nye model for prioritering af ny medicin, som Danske Regioner præsenterede fredag vækker ikke begejstring i Lægemiddelindustriforeningen (LIF).

- Jo, hvis det er invitation til dialog om en model, som kun er på skitseplanet, så siger vi ja tak til invitationen, siger viceadministrerende direktør i LIF, Henrik Vestergaard.

- Men hvis det er en fuldstændig og færdig model, så er det en rigtig dårlig løsning, som vi bør være meget bekymrede for. Både i forhold til hvor hurtig danske patienter får adgang til den nyeste medicin, og om vi fremover kan sikre en tilstrækkelig lighed i adgang til ny og effektiv medicin.

LIF frygter, at en ny og ifølge foreningen bureaukratisk medicinvurdering og et nyt medicinråd kan forsinke den hurtige adgang til ny medicin, som danske patienter har i dag.

Han mener også, at regionerne forsøger at tale sig uden om de politiske prioriteringer og det ansvar, der i så fald er tale om.

- Danske Regioner har om noget pakket emnet prioritering ind og kalder det en forhandlingsløsning og et medicinråd. Men i virkelighedens verden er det Danske Regioners forslag til en prioriteringsinstitution, siger han.

- Det er en måde at omskrive de svære politiske valg, der jo altid ligger bag. Selv om man laver en teknokratisk konstruktion med et medicinråd, så er der værdivalg og politik lige bagved.

Han peger på, at regionerne taler pænt om, at der skal udstikkes rammer, og så skal sundhedsøkonomer og lægefaglige eksperter efterfølgende bare fylde dem ud med deres faglighed.

- Politikerne skriver dermed pænt og elegant sig selv ud af ligningen. Men i den sidste ende er det jo et politisk valg, om vi ønsker tidlig adgang til ny medicin til danske patienter og lighed i adgangen til sundheden for alle i Danmark, siger Vestergaard.

/ritzau/