Problemer med at præstere i soveværelset betyder, at et stigende antal danskere får potensmedicin hos lægen

Flere mænd opsøger lægen på grund af rejsningsproblemer, viser nye tal fra medicindatabasen Medstat. Således fik 68.282 mænd udskrevet en recept på potensmedicin i 2006, mens det i 2016 er steget til 109.652. Det svarer til en stigning på godt 60 pct.

Stigningen skyldes bl.a. billigere og nye præparater på markedet, og at det ikke længere er nær så tabubelagt at bede lægen om hjælp. Det fortæller overlæge ved Urologisk afdeling på Herlev Hospital Jens Sønksen:

»Generelt oplever jeg et større fokus på problemet, hvor det er blevet mere acceptabelt at tale om rejsningsbesvær. Derfor er der også flere, som opsøger os,« siger han.

Ifølge en You-Gov for BT/MX er det dog stadig kun godt halvdelen, som »helt sikkert vil søge læge, hvis de får rejsningsproblemer«. Det er især ældre mænd over 60 år, som vil tøve med lægebesøget. Ironisk nok, da risikoen for impotens netop stiger med alderen. Mens impotens sjældent rammer mænd under 40 år, har mere end 40 pct. af mænd over 70 år mistet deres rejsningsevne.

Rejsningsbesværet kan skyldes mange ting. Jo yngre man er, desto mere skal man være opmærksom på, at det kan skyldes livsstil, der har ført til overvægt, sukkersyge eller åreforkalkning, eller psykiske faktorer som stress eller præstationsangst. Senere i livet derimod kan det skyldes andre årsager som f.eks. behandling af prostatakræft bivirkninger fra medicin eller aldersforandringer.

Ifølge sexolog og parterapeut Lars Juhl, der er formand for Dansk Sexolog Forening, er der intet problem i, at flere henvender sig med potensproblemer:

»Der er jo ikke noget galt i, at folk tager deres seksualitet seriøst. Før i tiden blev det bare tabu, og vi fik nogle sure, gamle mænd. Nu er der nogle, der vælger at gøre noget ved det, og det synes jeg ikke er problematisk. Det kan være en god måde at få en succesoplevelse på, forudsat at de, inden de begynder med medicin, er blevet undersøgt, om de er sunde og raske. Det er jo vigtigt at finde ud af, hvad årsagen til den svigtende potens skyldes, så man ikke unødigt er på piller resten af livet,« siger han.

Foredragsholder Jacob Søndergaard, der er vært og træner på programmet ’Rigtige mænd’ på DR, mener dog ikke, at det er helt uproblematisk, at knap 110.000 danske mænd tager potens-medicin.

»Det nytter jo ikke noget, at man bare behandler, uden at finde årsagen til problemet,« siger han og forklarer, at et godt tegn på, om man er sund og rask er, hvis man har ”hejst flag”, når man vågner om morgenen.

»Når man spørger mændene, er der mange, der tror, at det bare er sådan det er, når man bliver ældre. Men det kan jo også skyldes mange andre ting, og derfor bør man overveje, inden man tyr til piller, om det var smart at gøre det på en anden måde, f.eks. ved at dyrke noget motion eller drikke mindre alkohol,« siger Jacob Søndergaard.

»Det er meget naturligt, at man ikke har samme potens, som da man blev konfirmeret, men så må man arbejde med det man har,« siger han.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at man reagerer på svigtende erektion. Det kan nemlig være tegn på alvorlig sygdom, fortæller overlæge Jens Sønksen.

»Hvis man oplever rejsningsproblemer i 40-50 års alderen, så kan det være tegn på, at man senere i livet vil udvikle hjerte-kar-sygdomme. Men når man er yngre, er det langt overvejende psykisk betinget, det vil sige f.eks. præstationsangst, og den mulighed skal undersøges mere grundigt, end hvis man er en mand på 70 år,« siger han.