Det er i strid med FNs børnekonvention, hvis privatskoler bortviser en elev uden at eleven er blevet hørt. Folketingets Ombudsmand vil nu se på børnenes rettigheder.

Fremover skal privatskoler muligvis ikke bare kunne smide urolige eller problematiske elever ud af skolen uden først at høre barnets side af sagen.

Det er nemlig i strid med FNs børnekonvention.

Og derfor har Folketingets Ombudsmand nu bedt Undervisningsministeriet om at overveje problemstillingen om, at privatskoler ikke nødvendigvis lever op til kravet om at elever skal høres, inden skolen beslutter af bortvise eller udskrive eleven.

Årsagen er, at ombudsmanden siden 2012 har modtaget to konkrete klager over private grundskoler, som med ganske kort varsel har bortvist eller udskrevet en elev.

»Der blev i begge sager blandt andet klaget over, at skolelederens afgørelse blev truffet på et udokumenteret og ikke tilstrækkeligt oplyst grundlag og uden forudgående høring af forældrene og eleven selv,« skriver ombudsmanden i et brev til Undervisningsministeriet.

Ombudsmanden sigter blandt andet til at, at Undervisningsminister Christine Antorini (S) udsender et sæt vejledende retningslinjer til privatskolerne.

I FNs børnekonvention fastslår Artikel 12, at børn har ret til at blive hørt i sager, der omhandler dem selv.

»Efter børnekonventionen har et barn en grundlæggende ret til at blive hørt i alle forhold, der vedrører barnet. Denne rettighed er ikke afspejlet i reglerne på privatskoleområdet, og derfor har jeg nu på baggrund af to konkrete klager bedt Undervisningsministeriet om generelt at overveje problemstillingen,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Han understreger, at han endnu ikke har taget stilling i sagen.

»Det er for tidligt at sige noget om sagens udfald. Jeg afventer i første omgang ministeriets svar,« siger han.

Børnekonventionen sikrer desuden børns ret til ikke-diskrimination, retten til liv og udvikling samt princippet om, at barnets tarv skal komme i første række.

I den danske forvaltningslovgivning er der regler om at en part i en sag altid skal høres, men fordi frie grundskoler er private, selvejende institutioner, er de ikke omfattet af disse regler. Det sigter Folketingets Ombudsmand nu til at få lavet om, skriver han.