Region Sjælland vil have et privat firma til at finansiere og drive to nye strålekanoner på Næstved Sygehus samt overtage teknisk drift og vedligeholdelse af de eksisterende acceleratorer.

Et privat firma står nu til at få ansvaret for at udbygge og drive en central del af indsatsen for kræftpatienter på et stort offentligt sygehus. Det skriver Berlingske.

Region Sjælland lægger op til at gennemføre et af de første store OPP-projekter (offentligt-privat partnerskab, red.) på sundhedsområdet, når de inden for det næste års tid vil bede private firmaer byde på opgaven med at finansiere og etablere to nye strålekanoner på Næstved Sygehus mod til gengæld at få en leje- og driftsaftale med regionen over en længere årrække. Desuden skal den private aktør også overtage den tekniske drift og vedligeholdelse af de strålekanoner, som sygehuset har i forvejen. Det vil stadig være offentligt ansatte læger og plejepersonale, som skal behandle patienterne.

- Vi kan ikke selv i de kommende år skaffe de ekstra anlægsmidler til flere strålekanoner på traditionel vis. Med et OPP-projekt tror vi på, at vi kan få gang i en hurtig udbygning af stråleterapien, og vi har også et håb om, at det vil blive billigere at håndtere opgaven, hvis vi allierer os med et privat firma, siger næstformand i regionsrådet i Region Sjælland Jens Stenbæk (V) til Berlingske.

OPP-projektet på Næstved Sygehus er et led i regionens forsøg på at hjemtage behandlingen af flere patienter fra andre regioner, bl.a. Region Hovedstaden – dels af økonomiske årsager og dels af servicemæssige årsager, så behandlingen kommer til at foregå tættere på patienterne.

Med de to nye »private« strålekanoner vil Næstved Sygehus nå op på at have fem såkaldte acceleratorer, og hensigten er også at udvide åbningstiderne til klokken 22 hver aften, hvilket skulle gøre det muligt at behandle sjællandske brystkræftpatienter i Næstved fra 1. april 2013.