Prins Joachims formue bugner efter endnu en ejendomshandel i millionklassen

Der er langt flere penge i at være boligspekulant end i et job som landmand. Det gælder i hvert fald for prins Joachim, der netop har indkasseret endnu et gigantisk million-beløb ved en ejendomshandel.

Prinsen har for nylig solgt den sønderjyske landejendom Sødamgård for det svimlende beløb 22.319.597 kr.

»Vi kan bekræfte, at prins Joachim har solgt ejendommen Sødamgård, og at den er solgt til landbrug,« udtaler Anne Mette Kirk Ørskov fra Kongehusets presseafdeling til BT.

De nye ejere er to hollændere, Elizabeth Clazina Johanna Schilperoort og Anne Martijn van Pagee. Ifølge BT’s oplysninger skal grunden bl.a. benyttes til dyrkning af kartofler og løg.

Gevinst i egen lomme

Da der ikke er noget gæld i ejendommen, ryger gevinsten fra bolighandlen direkte ned i prins Joachims pengetank, der i forvejen bugner bl.a. efter salget af Schackenborg Slot.

Sødamgård er en af de fem gårde, der er tilknyttet Schackenborg i Tønder, som prins Joachim og prinsesse Marie skilte sig af med i 2014. Efter salget bevarede parret to gårde, heriblandt Sødamgård.

Artiklen fortsætter under billedet

To hollandske kvinder har betalt 22 millioner kroner for Sødamgård, hvor de vil dyrke kartofler og løg.
To hollandske kvinder har betalt 22 millioner kroner for Sødamgård, hvor de vil dyrke kartofler og løg. Foto: Palle Peter Skov
Vis mere

Tilsammen rummer landbrugsejendommens bygninger 321 kvadratmeter, og dertil kommer et stort grundareal på 1.470.512 kvadratmeter.

Prins Joachim ejer fortsat gården Solvig og den tilknyttede virksomhed Gallehus Skov- og Landbrug.

Tjente styrtende på Schackenborg

Siden prinsen i 2014 skiftede traktor og landidyl i Møgeltønder ud med en jetset-tilværelse i et pragtpalæ i Klampenborg, har hoffets ukronede boligkonge set millionerne vælte ind på kontoen.

Salget af Schackenborg Slot endte trods en massiv gæld med at indbringe prins Joachim et opsigtsvækkende højt beløb.

Som BT tidligere har afdækket, fik prins Joachim 100 millioner kroner, som en gruppe rigmænd og erhvervsspidser – heriblandt Danfoss, Lego-, og Ecco-familierne - skød ind i den fond, der både skulle overtage og stå for driften af Schackenborg.

Efter gælden i slottet var betalt af, stod prinsen med et overskud på omkring 56 millioner kr.

Formuen kom til stor gavn, da han sammen med prinsesse Marie fandt et overdådigt luksuspalæ på Emiliekildevej i Klampenborg nord for København, som familien flyttede ind i 1. oktober 2014.

Prisen for den 344 kvadratmeter store liebhaver-bolig endte på 34,5 millioner kroner.

Friværdien vokser

Allerede få år efter er boligen tilsyneladende steget flere millioner i værdi.

Ifølge portalen Bolighed.dk, der er ejet af Nykredit, Sydbank, Spar Nord og AL Bank, og som ved hjælp af indsamlede offentlig tilgængeligt data præsenterer et bud på en her og nu-salgspris, er villaens værdi nu anslået til 38,33 millioner kroner. Dvs. en stigning på knap fire millioner kroner.

Bolig-festen slutter dog ikke her for den 47-årige prins.

I september satte Joachim sit sommerhus i Sydfrankrig til salg – her lød udbudsprisen på 2,2 millioner euro svarende til over 16 millioner danske kroner.

Ifølge historiker og kongehus-ekspert Jes Fabricius Møller er det relativt nyt, at medlemmer af kongefamilien handler med ejendomme.

»Det at kongehuset ejer og handler med ejendomme er faktisk ret usædvanligt. Der er selvfølgelig enkelte eksempler, men ellers har kongehuset typisk beboet statens ejendomme. Hvis han bliver set som en bolighaj, kan det muligvis gå ud over hans omdømme, men omvendt må man jo forvente, at en landmand handler med jord,« siger Jes Fabricius Møller, der er lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet.

Historiker: Sønderjyderne er skuffede

Med salget af Sødamgård har prins Joachim trukket sig et skridt mere fra det tætte forhold, han tidligere har haft til Sønderjylland.

Ifølge kongehus-ekspert og historier Jes Fabricius Møller har kongehusets tilknytning til området haft en vigtig betydning.

»Forholdet til Sønderjylland er noget specielt. Det var især Dronning Ingrid, der etablerede den forbindelse og skabte traditionen med sommeropholdet på Gråsten Slot. På den måde er grænselandet blevet markeret som noget, der har en stor værdi.«

Det var den funktion, som prins Joachim var udset til at fortsætte, tilføjer historikeren:

»Han var arving til Dronning Ingrids funktion som Kongehusets særlige udsending til Sønderjylland. Det er noget sønderjyderne har lagt stort vægt på.«

Derfor har det ifølge historikeren skuffet mange sønderjyder, at prinsen har vendt ryggen til området.

»Jeg ved, at der er mange, der er skuffede. De har den holdning, at han opretholder en fornuftig levestandard på offentlighedens bekostning, og så er det mindste, man kunne forlange af ham, at han passede sit job som det danske kongehus’ repræsentant i Sønderjylland.«

Jes Fabricius Møller mener dog, at man skal huske på, at jobbet som landmand var noget, Joachim blev pålagt som barn.

»Det er ikke noget, han selv har valgt. Nu er han en midaldrende mand, der måske gerne vil have lov til at gøre noget af det, han selv vil.«