PETs brug af civile agenter er blevet et tema i Folketinget, efter den tidligere PET-agent Morten Storm har fortalt sin historie.

Der er et politisk opgør på vej omkring de nuværende agentregler, der blandt andet betyder, at politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke skal stå til ansvar for brugen af civile agenter. Det skriver Politiken.

Efter 36-årige Morten Storm har fortalt om sin medvirken til lokaliseringen af al-Qaeda-lederen Anwar al-Awlaki, der efterfølgende blev dræbt under et amerikansk-ledet angreb, varsler politikerne ændringer i reglerne for agentvirksomhed i forbindelse med forhandlingerne om den nye PET-lov.

- Terrorlovgivningen har givet nogle meget vidtgående beføjelser til PET - også i forhold til, hvordan man bruger civile agenter. Det er stort set ureguleret land. Derfor bør et uafhængigt tilsyn også føre kontrol med PETs operative arbejde, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, til Politiken.

Hun mener ikke, der er grund til, at det skal være anderledes, fordi der er tale om efterforskning indenfor for eksempel terror.

- I andre lande kan man sagtens føre tilsyn med efterretningstjenesternes operative arbejde, uden at oplysningerne kommer ud i offentligheden, fortsætter hun.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen, erklærer sig også klar til at kaste agentreglerne op i luften for at se, om de kan lande på en bedre måde.

- Vi kommer helt sikkert til at diskutere de her agentregler. Der skal ske noget i den forbindelse, siger hun.

Samme melding kommer fra de Konservatives retsordfører, Tom Behnke, mens Dansk Folkeparti er ene parti om at ville udvide PETs muligheder for at bruge civile agenter.

- Hvis det er i en højere sags tjeneste og kan afsløre determinerede terrorister, som er parate til at sprænge en bombe på Nørreport, så ja, siger retsordfører Peter Skaarup.

Morten Storm har ikke kun ramt overskrifterne i danske medier. Blandt andet også CNN, ABC News, The Independent og The Daily Mail fortæller om »den danske biker«, der var til at spore al-Awlaki.