»Du har en lille pik, og du burde købe en peberspray i Tyskland og sprøjte dig selv i øjnene med den.«

Det er bare et par af de kommentarer, debattøren Rasmus Brygger har fået på Facebook, efter han har kritiseret en meget omtalt bog om menstruation.

»Kald mig bare snerpet. Men jeg synes hverken, at yogurt og surdej lavet af skedesafter eller menstruation og hygiejnebind hører til på forsiden af en landsdækkende avis.«

Sådan indleder debattør og tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, et Facebook-opslag, der har resulteret i noget af en shitstorm mod debattøren, der selv er erklæret feminist.

Det har blandt andet resulteret i nedenstående kommentar.

Han mener, at bogen 'Gennemblødt' af forfatterne Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang og Politikens dækning af den på forsiden bekræfter de værste fordomme om feminister frem for at fremme deres sag.

»Det er er helt fint, at I er stolte af de ting, som kommer ud af jeres krop, og at I har lyst til at hylde jeres kropsfunktioner. Men kan vi andre ikke få lov til at slippe for at se og høre på det, tak« skriver han på Facebook.

Bogen forsøger at sætte fokus på, at menstruation er et tabu, og at kvinder skammer sig over den månedlige blødning, men at de skal hylde den i stedet.

I Politiken siger de to forfattere:

»Mange forbinder menstruation med en kæmpe skam og føler, det er noget, man bør holde skjult«, siger Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang, supplerer:

»Den skam er dybt problematisk. Den udspringer af en opfattelse af, at kvindens krop er forkert, hvorimod mandens er rigtig.«

Rasmus Brygger finder det paradoksalt, at nogle af de feminister, der har kritiseret hans opslag på Facebook, ofte selv er dem, der bliver angrebet af mandschauvininster, hvis de selv starter en debat.

»Der sker det forunderlige, at det samme som rigtig mange mandschauvinister og antifeminister gør, det gør en stor minoritet af feminister også mod mig nu. Det med at bodyshame og gå fuldstændig efter manden og ikke bolden, ikke at ville forholde sig til argumenter, fordi jeg er en mand. Det minder meget om det, feminister selv bliver udsat for,« siger han og henviser blandt andet til DR-programmet 'Ti stille kvinde', hvor det fremgår, at især kvinder, der stikker næsten frem i den offentlige debat, bliver udsat for fornedrende kommentarer på sociale medier, sms og email.

Han understreger, at det mest er kvinder, der er udsat for de her angreb, men at shitstormen mod ham nu minder om det.

Grundlæggende mener Rasmus Brygger ikke, at fokus på menstruation gør noget godt for ligestillingsdebatten, som han selv ofte deltager ivrigt i.

»Danskerne har et akavet forhold til feminisme og har misforstået, hvad det er, og sådan nogle debatter her cementerer, at feminister er ekstreme og nærmest militaristiske, og det er skadeligt for debatten,« siger han.

Han mener i bund og grund, at de fleste danskere rent faktisk er feminister, når det kommer til stykket.

»Det er ret simpelt. Det er bare en idé om, at både mænd og kvinder skal opnå det, de ønsker i livet uden at have det som en kæde om benet, bare fordi man har et bestemt køn. Men der er en lille gruppe af militante feminister, der skubber folk fra sig, og dermed fjerner fokus fra sagen, for eksempel når man skal have smidt menstruation lige i hovedet på forsiden af en avis.«