Københavns Politi har henlagt sagerne om lækager af fortrolige skatteoplysninger om Novo Nordisk og Jesper »Kasi« Nielsen.

Det er trods afhøringer af skattemedarbejdere og politifolk og granskning af telefondata og logfiler i Skats edb-system ikke lykkedes Københavns Politi at finde ud af, hvem der lækkede fortrolige skatteoplysninger om smykkerigmanden Jesper ”Kasi<saxo:ch value="226 128 157"/> Nielsen og Novo Nordisk til henholdsvis Ekstra Bladet og DR. Det skriver Jyllands-Posten.

Begge sager blev meldt til politiet af Skat selv i 2012 og 2013, efter at samme myndighed i 2011 også havde politianmeldt lækken af Stephen Kinnocks skatteafgørelse til BT.

Kort før jul besluttede Københavns Politi at henlægge sagerne om Novo Nordisk og Jesper ”Kasi<saxo:ch value="226 128 157"/> Nielsen, oplyser advokaturchef Dorit Borgaard.

I 2012 fik Ekstra Bladet stærkt personlige skattepapirer vedrørende Jesper »Kasi« Nielsen og hans virksomheder, hvoraf det fremgik, at Skat krævede et trecifret millionbeløb af Jesper Nielsen og hans familie, fordi familiens selskab, Kasi ApS, havde trukket sponsorater i fodboldklubben Brøndby og håndboldklubben AG København fra i skat.

I 2013 kunne DR på baggrund af fortrolige skattedokumenter afsløre, at Skat beskylder Novo Nordisk for at have unddraget sig danske skatter for 5,5 milliarder kroner gennem en schweizisk skattemanøvre.

Skats ansatte har skærpet tavshedspligt, og sagerne har været efterforsket som et muligt brud på en bestemmelse i straffeloven, der under særligt skærpende omstændigheder kan give op til to års fængsel.

»Det er sager, som er svære at efterforske, for medierne er sjældent tilbøjelige til at hjælpe med oplysninger om kilden, og hvis der er gået lang tid, er det svært at gå tilbage og efterspore, hvad der er sket,« siger Dorit Borgaard.

Indsatsdirektør i Skat Erling Andersen erkender, at det efterlader en usikkerhed om, hvorvidt borgerne kan stole på Skats fortrolighed.

»Vi er meget kede af, at vi ikke har kunnet afklare, om lækken kommer fra Skat, for vores arbejde bygger på fortrolighed, og den har hver eneste borger og virksomhed krav på. Vi kan ikke gøre andet end at skærpe vores processer og sikre, at færrest muligt har adgang til fortrolige oplysninger. Men der er tale om komplekse sager, der involverer en del mennesker. Vi har allerede gjort meget, men alligevel må vi konstatere, at der har været et par tilfælde, hvor medier er kommet i besiddelse af papirer, som de ikke burde være,« siger Erling Andersen.

Han stoler på, at efterforskningen har været grundig, og det er derfor besluttet ikke at gå videre med sagen trods mulighed for at klage til Statsadvokaten og derigennem forsøge at tvinge Københavns Politi til at genoptage sagen.

Jesper »Kasi« Nielsen har samme klageadgang, men udgangspunktet er også her at opgive at kaste mere lys over sagen, mens Novo Nordisk ingen kommentar har, skriver Jyllands-Posten.