Afviste asylansøgere, som forsvinder, bliver i statistikkerne blot benævnt som »et større antal«. Rigspolitiet er holdt op med at tælle. V og DF kræver en forklaring fra justitsministeren.

Det står hen i det uvisse, hvor mange asylansøgere, der forsvinder i Danmark, efter de har fået afslag på asyl, skriver Politiken.

Indtil 2011 kunne tallet findes i Rigspolitiets årlige statusrapport om afviste asylansøgere, og det har over de sidste tre år været stigende.

187 afviste asylansøgere forsvandt i 2009, mens tallet var 247 i 2010 og 319 i 2011.

Det sker dog stadig, at afviste asylansøgere forsvinder, fortæller Claus Pedersen fra Center Avnstrup, der huser afviste asylansøgere.

»Vi oplever månedligt, at når afviste asylansøgere får at vide, at politiet vil afhente dem, vælger nogle at forlade stedet. Vi opdager det, når de ikke afhenter post eller deres kontante ydelser. Så melder vi til politiet, at de er udeblevet«, siger han.

Fra 2012 er Rigspolitiet dog holdt op med at offentliggøre tallet.

I Rigspolitiets statusrapport er antallet af forsvundne afviste asylansøgere erstattet med sætningen: »Hertil kommer et større antal personer, som er skønnet udrejst«.

Det er ikke muligt at trække tallet, oplyser Rigspolitiet til avisen.

»Årsagen er blandt andet, at kategorien »skønnet udrejst« ikke giver et retvisende billede over antallet af asylansøgere, der er forsvundet fra asylcentrene, idet en del efterfølgende dukker op igen, enten ved at de træffes af politiet, eller ved at de tilbagesendes fra et andet EU-land i medfør af Dublinforordningen«, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng.

Rigspolitiet vurderer, at hovedparten af de forsvundne personer er rejst til nabolande som Tyskland og Sverige.

Både Dansk Folkepartis og Venstres udlændingeordførere finder det kritisabelt, at tallet nu ikke længere er tilgængeligt.

»Vi træffer jo politiske beslutninger på baggrund af politiske synspunkter såvel som fakta. Og det statistiske materiale indgår både i drøftelser og i reelle politiske forhandlinger på Christiansborg. Så det er selvfølgelig et problem, at dette tal i al stilfærdighed er gledet ud af Rigspolitiets arbejde«, siger Dansk Folkepartis Martin Henriksen (DF).

Han har nu bedt justitsminister Karen Hækkerup (S) om at oplyse, hvad der ligger til grund for beslutningen.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Karen Hækkerup.