Sidste år oplevede Louise Bogman, at det lejlighedskompleks, hvor hun bor, blev hærget, da politiet pludselig åbnede porten. Beboerne vidste ikke, at deres gård var blevet godkendt som flugtvej.

Afføring i opgangen, kokain på legepladsen, tis og affald i gården. Det var scenariet sidste år, da Distortion-deltagere pludselig væltede ind gennem porten og ind i gårdhaven hos Louise Bogman og de andre beboere i lejlighedskomplekset på Nørrebro.

Afspærringen til gårdhaven var blevet fjernet af politiet for at lette det enorme pres, der var ude på gaden, for at sluse folk igennem til den anden side, så deltagerne ikke blev mast.

Men i stedet for at fortsætte ud på den anden side blev folk stående i gårdhaven.
»Det var så kaotisk, som noget overhovedet kunne være. Det var meget grænseoverskridende for flere af beboerne,« siger hun og fortæller, at boligkomplekset er familie- handicap- og ældreboliger, hvor det er vigtigt, at ambulancer kan komme ind.

»Men på under et minut var vores gårdhave fuldstændigt proppet med mennesker. Politiet løb forvirret rundt, de spurgte mig, om jeg havde set et knivstikkeri, og der var slåskampe tre steder på én gang,« siger Louise Bogman.

Hun fortæller, at flere af beboernes børn legede i gårdhaven, da Distortion-deltagerne væltede ind.

»Børnene nede i gården blev væk fra deres forældre mellem mennesker, der sloges og tissede overalt. Vi havde regnet med et roligt år, for der var både afspærring og vagter foran vores port,« siger hun.

Det viste sig, at gårdpassagen var blevet godkendt som flugtvej til Distortion, og derfor lukkede politiet op, men det havde beboerne på intet tidspunkt fået at vide.

»Havde vi vidst, at det var en flugtvej, havde vi fjernet vores biler og ikke ladet vores børn lege dernede.«

Distortions ansvar at oplyse om flugtveje

Men om københavnerne i år bliver informeret om flugtveje og andre ændringer i bybilledet er ikke til at sige.

Københavns Kommune oplyser, at det er Distortions ansvar at fortælle borgere om ændringer i forbindelse med bl.a. flugtveje.

Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra festarrangørerne.

Efter Berlingskes henvendelse bad Distortion om en mail med spørgsmål, hvorefter det ikke har været muligt at få svar.

Vicepolitikommissær Henrik Møller Jakobsen er ikke bekendt med den pågældende episode på Nørrebro, men siger, at det er politiets ansvar, at borgerne ikke lider overlast.

»Vi skal sikre, at borgerne er trygge. Den pågældende hændelse kender jeg ikke, men er der noget, vi kan gøre bedre, gør vi selvfølgelig det,« siger han.

Har I indført nogle konkrete tiltag, som skal sikre, at den type hændelser ikke sker i år?

»Nej, ikke nogen konkrete ting. Men vi har haft fokus på bl.a. terrorsikkerhed, og så evaluerer vi alle hændelser til Distortion, så vi kan gøre det bedre næste år.«