Kun to politikredse har brugt zoneforbud mod uromagere i ghettoområderne, selvom det blev fremhævet i regeringens ghettoplan som et godt redskab.

Zoneforbud til utryghedsskabende uromagere blev af regeringen og Rigspolitiet udpeget som et af redskaberne til at få bugt med kriminalitet og utryghed i landets ghettoområder.

De unge skulle 'fjernes fra fællesarealer, lokalcentre og andre steder i ghettoområderne, hvor de skaber utryghed for de øvrige beboere', lød det i regeringens ghettoplan fra sidste efterår. Men ude i politikredsene, der står for indsatsen i de konkrete områder, bliver zoneforbud nærmest ikke brugt.

En rundringning til de politikredse, der har udpegede ghettoer i deres område, viser, at kun to kredse har benyttet sig af muligheden. De andre steder er der ikke blevet langet et eneste zoneforbud ud.

Nogen er ligeglade

Fyns Politi har givet et enkelt zoneforbud til 16-årig dreng fra Vollsmose – og i august blev han idømt syv dages betinget fængsel for at have overtrådt det pågældende forbud, oplyser leder af lokalpolitiet, politiinspektør Johnny Schou.

I Københavns Politi, hvor zoneforbud flittigt benyttes i Jægersborggade på Nørrebro - kendt for hashhandel – er der givet forbud til personer i bl.a. Mjølnerparken og Blågården, fortæller vicepolitiinspektør Benny Øchkenholt fra lokalpolitiet på Station Bellahøj.

- Det er typisk for at skride ind over for utryghedsskabende adfærd, begået af folk, som ikke har noget at gøre i området, men vi kan også give zoneforbud til nogen, der bor i området. Det er klart, at der er nogen, der er helt ligeglade, siger han.

DF vil have flere zoneforbud

Men i alle andre kredse med ghettoområder, har man holdt sig fra zoneforbud indtil videre. Eksempelvis i Østjyllands Politi, der dækker over de to ghettoområder Gjellerupparken og Bispehaven.

- Vi skal lave en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, om et zoneforbud er egnet. Og vi har ikke vurderet, at det vil være et redskab, der hjælper i den indsats, vi kører i områderne i øjeblikket, siger politiinspektør Jan Andersen.

På Christiansborg vækker det imidlertid undren hos retsudvalgets formand, DFs Peter Skaarup:

- Der må være et behov for at bruge zoneforbud i klart større udstrækning end bare i København og en enkelt situation på Fyn. Lige præcis omkring ghettoerne kan det være et rigtig godt virkemiddel, fordi det er så forholdsvis begrænsede geografiske områder. Man kan forestille sig, at det er meget ressourcekrævende og vanskeligt for politikredsene at håndhæve det, men signalet herfra er, at politiet skal bruge det i større omfang, siger Peter Skaarup.