Politichef forsvarer, at ordensmagten mandag lod hundredvis af mennesker gå på motorvejen i timevis.

Betjente i korte ærmer, der slog ud med armene i frustration. Hundredvis af flygtninge og migranter, som i timevis gik på motorvejen, mens biler, busser og lastbiler kørte forbi.

Mandagens kaotiske scener fra Lolland har prentet sig ind på nethinden hos mange, der samtidig spørger: ’Hvorfor lod politiet hundredevis af mennesker gå på motorvejen? Og hvorfor anvendte politiet ikke magtmidler?’

Manden med ansvaret, Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, afviser, at politiet skulle have handlet anderledes, da de hundredvis af mennesker ved middagstid mandag begav sig ud på deres farefulde færd.

»Det var og er et aktivt valg i en humanitær situation,« siger han.

Mandag formiddag ankom flygtninge og migranter med toget fra Tyskland til Rødbyhavn Station på Lolland.

’Dialogen rigtig’

Men ved 12-tiden begyndte hundredvis af bl.a. syrere, irakere og afghanere at gå nordpå ad Sydmotorvejen, fordi de ikke ville lade sig registrere og efterlade deres fingeraftryk, som politiet bad dem om.

Efter flere timers vandring på motorvejen udtalte politikommissær Kim Bak, der var på stedet, til BT, at man altid kan ‘vurdere’, om politiet havde været godt nok forberedt. I går ønskede Kim Kliver dog ikke at evaluere mandagens indsats, før man er kommet ud af ‘orkanens øje’, men han fastholder, at ‘dialogen’ på motorvejen mandag eftermiddag og aften var det rigtige våben.

»At de kunne gå på motorvejen, landevejene og løbe ud over baneterrænet er noget, som vi har været bevidste om kunne ske, men vi har helt strategisk valgt, at det er dialogen, der er vores værktøj. Og hvis du spørger, om det var det rigtige værktøj, så er svaret, at det var det,« siger han.

Kim Kliver henviser til billeder fra den serbisk-ungarske grænse, hvor det er kommet til sammenstød mellem politiet og mennesker, der forsøger at komme over grænsen.

Men det var relativt få betjente - en del i korte ærmer - der skulle håndtere flere hundrede mennesker. Hvorfor kom der ikke meget hurtigere mere mandskab, så man kunne få dem af motorvejen?

»Det handlede ikke om, at vi var i mindretal. Hvis du begynder at jage på en motorvej, kan du skabe endnu farligere situationer,« siger Kim Kliver, der påpeger, at politiet lukkede en del af motorvejen af sikkerhedshensyn.

Det skete først efter adskillige timers vandring. Og blandt de flere hundrede mennesker var børn, der ligesom deres forældre undervejs blev trætte. Imens kørte biler, busser og lastbiler forbi. Selv om betjentene fik sænket de forbipasserendes fart, kunne en lille pige eller dreng have løbet fra sin far eller mor i menneskemylderet. Og en angst som denne lyste flere gange ud af betjentene, der råbte og viftede med armene for at sikre, at de gående blev i det inderste spor.

Ville I ikke have passet bedre på dem, hvis I havde fået fjernet dem fra motorvejen - den farligste vej man kan gå på - så de ikke gik der i timevis?

»Det her er jo et eksempel på, at når der bliver udmeldt en overordnet strategi, så følger vi den - og vi gjorde, hvad vi kunne for at beskytte dem,« siger Kim Kliver.

Flere busser fulgte flygtningene og migranterne på motorvejen. Betjentene forsøgte igen og igen at få dem til at stige om bord. Undervejs lykkedes det, og en del ældre og familier med børn kom om bord.

Men kort efter steg de ud igen, da de ikke ville tilbage til Rødbyhavn og afgive fingeraftryk. Fra vejkanten så betjente frustreret på, at de nyligt ankomne fortsatte til fods.

Hvorfor kørte busserne ikke tilbage til Rødbyhavn med det samme, og hvorfor fik de lov til at stige ud igen, mens de stadig var på motorvejen?

»Det kan jeg ikke svare på endnu. Det har været en leder på stedet, der har vurderet det,« siger Kim Kliver.

Vedholdende

Han afviser generelt, at politiet mandag var for bløde over for de hundredvis af mennesker:

»Jeg synes ved Gud - på trods af de ulemper det giver - at vores strategiske valg viser, at vi ikke er blødsødne eller andet. Vi er ganske vedholdende, og det er måden at gøre det på,« siger han.

I løbet af aftenen skruede politiet op for tonen:

»Da vi i nat (natten til tirsdag, red.) fortalte til flygtningene og migranterne, at nu var det ikke tid længere til at overveje, om man skulle med. Nu gik man med, så gik det umådeligt roligt for sig.« siger Kim Kliver.

Ca. 800 flygtninge og migranter ankom til Rødbyhavn mandag. I går var ca. 300 af dem væk, men det skyldes ikke politiets dialog-baserede tilgang, mener politiinspektøren.

Ulovligheder

Han peger på, at civile, der har transporteret flygtninge og migranter, har begået ulovligheder:

»At nogle af dem er forsvundet er et udtryk, for at andre mennesker har udøvet en handling, der er i strid med lovgivningen,« siger Kim Kliver.

I går var politiet ’synligt til stede’, oplyste Kim Kliver til DR. Han var også ’overbevist’ om, at de mange flygtninge og migranter i modtagecentret i Rødbyhavn, ville ’forblive på lokaliteten’.