Museet har bevidst undladt at orientere familierne til dræbte kvinder, der er centrum for ny udstilling. Familierne må ikke begrænse vores ytringsfrihed, mener museet.

Politimuseet i København udstiller netop nu malede portrætter af tolv dræbte kvinder fra nogle af de senere årtiers mest omtalte drabssager, men museet har på forhånd undladt at orientere de dræbtes familier.

Moderen til Cecilie Kajus Næblerød, der blev stukket ned af sin tidligere kæreste til en fastelavnsfest på Hasseris Gymnasium den 3. marts 2006, er stærkt utilfreds med, at hun ikke blev spurgt.

- Jeg synes ikke, det er i orden, siger Lise Kajus Næblerød:

- Jeg blev ked af det, da jeg hørte det. Jeg bryder mig ikke om, at der skal hænge et billede af Cecilie. Hvis jeg besøger Politimuseet sammen med 'Cilles' lillebror, og ser der hænger et billede af hende, og vi ikke er orienterede om det, så tror jeg, vi ville gå fuldstændig i chok. Det er så personligt og stadigvæk traumatisk for os som familie.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Frede Christensen, far til Maria Møller Christensen, der blev voldtaget og kvalt i en kælder i Herning nytårsaften 2010, understreger også over for Berlingske, at han burde have været orienteret om udstillingen »Kvindedrab. In memoriam«, hvor billedkunstner Birgitte Skallgaard har ladet sig inspirere af fotos af tolv unge kvinder, der i årene 1989 til 2010– med en enkelt undtagelse helt tilbage fra 1902 – blev dræbt på makaber vis.

Ifølge museumslederen på Politimuseet, Frederik Strand, er beslutningen om ikke at orientere de pårørende helt bevidst.

- Ikke kun fordi det vil være besværligt at finde frem til dem. Det ville også begrænse ytringsfriheden og muligheden for at lave sådan nogle udstillinger, hvis pårørende kunne forhindre det, siger han.

Altså groft sagt blæse på deres reaktion?

- Det er meget værdiladet sagt. Jeg vil hellere sige, at vi har taget den beslutning, at de pårørende ikke skal inddrages i det, siger Frederik Strand.

Hvordan ville du have det, hvis din egen datter var blevet dræbt, og hun blev portrætteret uden din viden?

- Det ville selvfølgelig være det ubehagelige i det. Men som de er portrætteret her, ville jeg oprigtigt talt ikke opfatte det som grænseoverskridende. Det er en meget respektfuld udstilling.

Kunstneren bag de tolv malerier, Birgitte Skallgård, siger til Berlingske, at hun er ked af, at museet ikke har spurgt de pårørende:

- Oprindeligt skulle de have været orienteret og inviteret til åbningen af udstillingen. Nu skal vi overveje, hvad vi gør.

Er det i orden? Sig din mening i debatten herunder.