Der var ikke tale om en samlet front mod demonstranter med tibetanske flag, da den kinesiske præsident besøgte Danmark i 2012, fortæller Københavns Politi.

Det handlede om sikkerhed og var ikke en koordineret indsats, da Københavns Politi tilbageholdt demonstranter med tibetanske flag under den daværende kinesiske præsident Hu Jinatos’ besøg i hovedstaden i sommeren 2012. Det forklarer Mogens Lauridsen, ledende politiinspektør ifølge Dagbladet Information.

»Jeg kan godt se, at der har været nogle episoder, der kan se underlige ud. Men nogle områder af byen blev ryddet sent, og derfor var der nogen, som blev smidt væk fra de steder, hvor de stod, kort før præsidenten ankom,« siger han til Information.

»Jeg kan godt forstå, at det kan se ud som om, de blev jaget væk på grund af flagene. Men det har ikke noget med de tibetanske flag at gøre, det handler om sikkerhed.«

Udtalelsen kommer, efter flere danske jurister i offentligheden har undret sig over, hvorfor demonstranter blev tilbageholdt flere steder i byen tilsyneladende uden anden grund, end at de havde det tibetanske flag i på sig.

Der har desuden været spekulationer om, hvorvidt det var en direkte ordre at tilbageholde demonstranter besiddende det tibetanske flag, fordi det siden er kommet frem, at PET før besøget påpegede over for politiet, at man i Kina ikke er vant til samme grad af ytringsfrihed som i Danmark, og at de kinesiske sikkerhedsfolk »ikke ønskede at tabe ansigt«. Men en koordineret indsats afviser Mogens Lauridsen over for Information.

»Jeg ved ikke præcis, hvordan ordene er faldet, da man har lavet briefingen, men jeg regner med, at det er kommunikeret videre for at sikre, at der ikke er en skjult dagsorden fra det kinesiske sikkerhedspersonales side,« siger han.

Under præsidentens besøg blev en kvinde med det omtalte flag blandt andet bedt om at forlade Christiansborg Slotsplads og flytte sig ned til Højbro Plads, hvor der var en officiel demonstration. Og det er helt naturligt at bede en demonstrant om at slutte sig til den samlede protest, mener politiinspektøren.

»Vi har jo en sikkerhedsopgave. Det er meget almindeligt, at vi ikke har demonstrationer direkte op ad ruten af sikkerhedshensyn. Derfor mener jeg, at det er oplagt, at man henviser til demonstrationen på Højbro Plads,« siger han til Information og understreger, at man netop havde flyttet demonstrationen fra Rådhuspladsen til Højbro Plads, så den var placeret tæt ved præsidentens rute rundt i byen.

Efter episoden ved statsbesøget stævnede seks demonstranter fra Støttekomitéen for Tibet Københavns Politi for frihedsberøvelse, fordi de mente, politiet havde frarøvet dem muligheden for, at deres protester kunne blive hørt eller set. Tirsdag faldt der dom i sagen, og én af demonstranterne fik medhold i, at han var blevet tilbageholdt uretmæssigt. Han var ifølge Støttekomitéen for Tibet frihedsberøvet i Kongens Have i omkring en time.