Politiet opsatte aflytninger på fem af de seks sigtede i sag om matchfixing og har forevist kvitteringer på gambling til Danske Spil.

Selv om politiet ikke længere står med en tilståelse i den mest opsigtsvækkende sag om matchfixing herhjemme, kan der ligge andre tekniske beviser i sagen. Blandt andet har politiet aflyttet alle andre sigtede end MT. Det vil blandt andet sige de fire tidligere Hvidovre-spillere, der er sigtet i sagen. Det skriver Berlingske.

Derudover har Dansk Boldspil-Union leveret oplysninger om personer og kampe, ligesom Danske Spil har fået forevist kvitteringer med »mindre beløb« af politiet. Anklageren i sagen, advokaturchef Per Justesen, ønsker ikke at kommentere beviserne i sagen.

Søndag kunne Berlingske fortælle, at den hidtil største sag om matchfixing var under opsejling, og at det var meningen, at et hovedvidne i december i år ville erkende forhold omkring aftalt spil i to kampe i efteråret 2010 mellem henholdsvis Hvidovre IF og FC Hjørring samt Hvidovre IF og Vejle. Politiet mistænker de seks sigtede for at have aftalt, hvad udfaldet skulle blive af de to kampe, for at have sat penge på dem og efterfølgende delt en gevinst på omkring 900.000 kroner mellem sig.

Politiet mener også, at en filippinsk organisation skal være blevet informeret om, hvad udfaldet af kampen mod Vejle skulle blive, så den filippinske organisation spillede, hvad der svarer til to til tre millioner kroner på kampen hos asiatiske spiludbydere.

Sagen tog en dramatisk udvikling sent tirsdag eftermiddag, da hovedvidnet, MT, via sin forsvarer trak sin tilståelse tilbage og anklagede politiet for at overdrive hans forklaringer.

MT erklærer sig nu ikkeskyldig i de i alt tre forhold, som retsmødebegæringen fremsætter, og mener ikke, at der ud fra hans forklaringer er grundlag for at tale om aftalt spil i dansk fodbold. Advokaturchef Per Justesen besvarede kritikken med, at han naturligvis havde skrevet retsmødebegæringen ud fra den tilståelse, MT selv havde givet.

Politiet må nu rive retsmødebegæringen midtover og tage stilling til, om man i stedet vil skrive et anklageskrift og på den måde forsøge at retsforfølge MT. Den beslutning vil ifølge advokaturchef Per Justesen blive truffet ganske snart:

»Det er mit bud, at vi vil have en afklaring inden for en måned,« siger Justesen.

Hvis anklagemyndigheden udarbejder et anklageskrift i sagen, vil MT blive konfronteret med sin tidligere tilståelse over for politiet. Det siger formanden for de beneficerede advokater i København – altså de advokater som kan blive beskikket i straffesager – advokat Anders Boelskifte:

»Hvis det ender med, at MT bliver tiltalt i sagen, vil den køre som en almindelig straffesag. Her vil man foreholde ham den forklaring, han tidligere har underskrevet og givet til politiet. Så en politirapport forsvinder ikke bare ud af sagen,« siger Boelskifte. Spørgsmål: Hvad er chancerne for, at han bliver dømt?

»Det afhænger af de andre omstændigheder i sagen. Derudover vil en dommer også vurdere, om det er troværdigt, eller der foreligger andre omstændigheder – eksempelvis at han kan have misforstået retsreglerne på området – som betyder, at han nu vælger at tilbagekalde en tilståelse,« uddyber Boelskifte

Berlingske har spurgt en af de øvrige sigtedes forsvarer, advokat Martin Simonsen, hvordan han ser situationen, efter at hovedvidnet har trukket sin tilståelse tilbage.

»Anklagemyndigheden skal føre et sikkert bevis, og de har bygget sagen op omkring MTs forklaring. Når MT går fra sin forklaring, rykker det ret alvorligt på grundlaget for politiets sigtelser. I hvert fald for så vidt angår de medsigtede. Jeg tvivler på, politiet vil rejse tiltale mod de medsigtede, når nu hovedbeviset ser ud til at smuldre. Det er i forvejen svært at føre bevis i den slags sager,« siger han.