Hos Praktiserende Lægers Organisation giver man regeringens ønske om at udvide åbningstiden hos landets lægepraksisser en kølig modtagelse. Der er ikke ressourcer nok til det, påpeger foreningens formand.

Når der er mangel på læger rundt omkring i landet, giver det dårligt mening at foreslå, at landets lægepraksisser skal holde åbent om aftenen. Sådan lyder det fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), hvor man undrer man sig over, at regeringen som en del af sit nye sundhedsudspil vil have gjort det muligt for danske patienter at besøge lægen om aftenen.

»Jeg havde da nok forestillet mig, at man i første omgang ville have startet med at foreslå, at man ville sikre praktiserende læger til alle her i Danmark - uanset om man bor i Nordjylland, det vestlige Jylland eller København. Og når man så havde nået et punkt, hvor der var et overskud af læger, så kunne man begynde at tale om at arbejde forskudt,« lyder det fra Bruno Meldgaard Jensen, formand for PLO.

Han understreger, at han overordnet er positiv over for størstedelen af de forslag, som regeringen har fremlagt i sit sundhedsudspil torsdag. Men den specifikke idé om at lade læger arbejde forskudt, sådan at det også er muligt at gå til lægen om aftenen, har han svært ved at se udført på nuværende tidspunkt.

»Vi mangler læger, som det ser ud lige nu. Og så er det altså noget af et krav at sige, at vi skal arbejde længere. For det første kan det rent praktisk ikke lade sig gøre, og for det andet er jeg overbevist om, at hvis man går ud og siger, at læger skal kunne arbejde fra klokken 8 til 21 om aftenen, så vender man i en forvejen truet rekruttering af læger i en endnu mere negativ retning,« siger Bruno Meldgaard Jensen.

Han frygter også, at den patientgruppe, der bruger de praktiserende læger mest, vil være dem, der vil få mest vanskeligt ved at omstille sig til forskudte arbejdstider og sene åbningstider.

»Det er de ældre, de svage og de kronisk syge, der bruger os mest. De er ganske godt tilfredse med vores åbningstider, når vi spørger dem. Og så er det en gruppe, der foretrækker at møde den samme læge hver gang, og så kan det ikke nytte, at de får beskeden om, at deres sædvanlige læge arbejder om aftenen den her uge,« mener Bruno Meldgaard Jensen.

Han fremhæver samtidig, at man i fire ud af fem regioner har en velfungerende lægevagtsordning, der tager over efter klokken 16, når lægepraksisserne typisk lukker.