Plejepersonale ringer efter prostituerede til ældre, viser en rundspørge. Men holdningen til prostitution har ændret sig, og der er delte meninger om, hvorvidt det er plejepersonalets opgave at formidle kontakten.

Hr. Jensen er ikke en gammel gris, fordi han klapper plejepersonalet bagi. Han har blot et seksuelt behov som alle andre, og det kan han bl.a. få udlevet, hvis han får besøg af en prostitueret. Derfor inviterer plejepersonale prostituerede indenfor. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Berlingske Research har foretaget blandt 62 plejehjem i landets fem største byer. Her svarer 19 plejehjemsledere, at de ringer til prostituerede på vegne af en beboer. - Det er jo ikke en prostitueret, vi finder nede på gaden, men en såkaldt glædespige, vi bestiller gennem et bureau, der er vant til at tage rundt på plejecentre, siger en plejecenterleder fra Odense, der af hensyn til beboerne på centeret ønsker at være anonym.

København siger nej

Det er op til den enkelte kommune, om plejepersonalet skal kontakte prostituerede, og i 2006 besluttede Københavns Kommune, at deres personale skulle sige nej, hvis ældre bad om hjælp. - Vores arbejde i Socialforvaltningen viser, at prostitution har store fysiske, psykiske og sociale skader. Og det vil være dobbeltmoralsk, hvis vi med den ene hånd sætter vores medarbejdere til at begrænse de skader, og med den anden hånd sætter andre af vores medarbejdere til at ringe efter prostituerede, siger socialborgmester Mikkel Warming (E). Sygeplejeetisk Råd vejleder landets plejepersonale i at håndtere etiske spørgsmål og formand Grete Bæksgaard Thomsen er enig med Københavns Kommune:

- Sex er ikke en menneskeret, derfor mener jeg ikke, at det er plejepersonalets ansvar at formidle den kontakt og være med til at fremme handlen med kvinder, siger hun.