Peter er blevet det mest almindelige navn i Danmark. Jenserne må se sig slået efter en årrække på toppen.

Listen over de mest almindelige mandenavne har fået ny førsteplads. Peter har væltet Jens af tronen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Jens har virkelig ligget solidt der i mange, mange år, men det er jo generationsbestemt. Brugen af navnet har været nedadgående i mere end 100 år, og de ældre navnebærere er begyndt at dø, siger navneforsker Birgit Eggert fra Københavns Universitet.

- Peter har været i brug som et meget hyppigt navn længere op i 1900-tallet, uddyber hun.

De nye tal er imidlertid ikke en entydig succes for navnet Peter. Mellem 1. januar 2012 og 1. januar 2013 blev der nemlig 256 færre med det almindelige navn. Til sammenligning blev der dog 720 færre Jenser.

Hos kvinderne er det mest almindelige navn Anne, og hos de 1-9-årige topper Mikkel og Emma.

Flere og flere navne

Tallene viser også, at danskerne får flere og flere navne. I dag er det kun en sjettedel af alle 1-årige danskere, der nøjes med to navne. Hos danskerne i slutningen af 40erne har hele 45 procent kun ét fornavn og ét efternavn.

Udviklingen kan hænge sammen med ligestillingen mellem mænd og kvinder, mener Birgit Eggert. Hun hæfter sig ved, at antallet af danskere med to navne begyndte sin nedtur i 60erne. Det er ikke længere en selvfølge, at et nyfødt barn nøjes med farens efternavn.

- Jeg tror, der er to forklaringer. Den ene er ligestillingen og den her søgen efter kombinationer af mellemnavne og efternavne, som man føler sig knyttet til.

- Samtidig kan det godt være, at flere får flere fornavne, men de tal har vi ikke adgang til, siger Birgit Eggert, der påpeger, at statistikkerne ikke viser, hvor mange af de ekstra navne, der er henholdsvis for- og mellemnavne.

Bornholmerne de danskere, der sjældnest tager til takke med to navne, mens det er mest normalt i omegnen af København.