Personopgør var tæt på at lukke Noma: Det var enten ham eller mig

Verdens bedste restaurant var ifølge grundlægger Claus Meyer tæt på at lukke som følge af et langt og kompliceret »skilsmisseforløb« mellem ham og Nomas køkkenchef og medejer, René Redzepi.

Medmindre der er tale om økonomiske problemer, alderdom eller sygdom er det formentlig de færreste virksomhedsejere, som afgiver kontrollen over deres flagskib.

Ikke desto mindre var det det, der skete for Claus Meyer, da han i juni i år måtte afgive hovedejerskabet til Noma efter frasalg til den amerikanske investeringsgruppe Overture, som i dag, sammen med René Redzepi, har aktiemajoriteten. Det skriver Berlingske.

Ejerskiftet skete dog ikke over en nat. Omkring tre år efter åbningen, hvor Redzepi var trådt i karakter, og den første Michelin-stjerne var i hus, begyndte Meyer at få en fornemmelse af, at Redzepi ikke ønskede, at Meyer skulle være en del af det kreative arbejde på restauranten:

»På et tidspunkt tilbød jeg René at holde foredrag for personalet om ting, jeg vidste en del om. Det ønskede han ikke. Og blandt andet i TV-dokumentaren »Noma på kogepunktet« fik jeg også en klar fornemmelse af, at han ønskede sig, at han selv fik så meget af æren for projektet som muligt, og at jeg fik så lidt ære som overhovedet muligt. I filmen omtaler han mig som »en investor«, hvilket ikke ligefrem er udtryk for et ønske om at anerkende mine bidrag til Nomas udvikling,« siger Claus Meyer.

I sommeren 2007 fortalte Redzepi under en længere gåtur på Christianshavn ligeud til Meyer, at deres veje måtte skilles:

»Jeg sagde, at det var nu – at det var enten ham eller mig. Årsagen var, at jeg syntes, at Claus brugte Noma til at udvikle sin egen forretning i stedet for at udvikle Noma selv. Det, syntes jeg, var unfair over for alt det arbejde, alle folkene herude, inklusive mig selv, udførte,« siger René Redzepi i dag.

DU KAN LÆSE HELE HISTORIEN PÅ B.DK HER

Selv om både Meyer og Redzepi i dag siger, at de i 2007 var enige om skilsmissen, var det åbenbart ikke ligetil at få skruet en model sammen, således at Redzepi kunne få den kontrol, han ønskede sig, mens Meyer kunne forblive i ejerkredsen.

Ifølge Meyer havde han selv, Redzepi og den tredje medejer, Kristian Byrge, i 2010 et møde, som kunne have lukket verdens på det tidspunkt bedste restaurant:

»Vi var tæt på at træffe den beslutning – enstemmigt - at lukke restauranten. René kunne ikke se sig selv fortsætte ti år mere med samme ejerstruktur. Vi andre syntes ikke, at vi skulle køre videre uden ham, sådan som vi sad der og snakkede over en håndbajer. Byrge (der også er indehaver af designfirmaet Muuto, red.), som er den eneste seriøse forretningsmand af os tre, fik os på bedre tanker. Nordea fik så ansvaret for at starte en seriøs proces, der skulle føre til der, hvor vi er endt nu« siger Claus Meyer.

»Det centrale i min optik er, at ingen af os kunne forestille os Noma uden René,« siger Kristian Byrge, mens René Redzepi i dag ikke erindrer mødet:

»Jeg har aldrig nogensinde være enig med nogen, heller ikke mig selv, om, at Noma skulle lukke,« siger Redzepi.

Endnu tre år skulle gå, før den rigtige model og den rigtige pris var fundet, da det amerikanske investeringsselskab Overture med Marc Blazer i spidsen købte 45 procent af Noma-aktierne. René Redzepi afviser, at han i dag er afhængig af en anden medejer.

»Det er et helt andet set-up nu. Marc, som kommer her én gang om måneden, er virkelig interesseret i at udvikle Noma, så jeg er ret begejstret,« siger han.

Claus Meyer er også tilfreds med, at tingene er faldet på plads:

»Min rolle i Noma-projektet kan ingen nogensinde fratage mig glæden ved. Den respekt og selvrespekt er meget vigtigere for mig end aktiemajoritet. Og den er uforandret af aktiefrasalget,« siger Claus Meyer.

DU KAN LÆSE HELE HISTORIEN PÅ B.DK HER

Læs også: