Verden står over for en kæmpe humanitær katastrofe, og det kræver handling. Nu.

Så kontant lyder det fra Sweethearts-forsangeren, Pernille Højmark, der mandag morgen var mødt op ved Sandholmlejren for at byde nyankomne flygtninge velkommen.

»Det er på tide, vi finder vores medmenneskelighed frem. Vi står i en situation, vi selv har været med til at skabe. Nu skal der altså ske noget. Vi kan ikke bare overlade det til politikerne,« fortæller Pernille Højmark lettere oprevet til bt.dk.

Signe Wenneberg (med hvide gummisko) og andre har taget opstilling foran Sandholmlejren mandag d. 7 september 2015 for at byde flygtninge velkommen. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015)
Signe Wenneberg (med hvide gummisko) og andre har taget opstilling foran Sandholmlejren mandag d. 7 september 2015 for at byde flygtninge velkommen. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Det var, da Pernille Højmark søndag så billeder af modtagelsen af flygtninge i Tyskland, at det ramte hende, hvor nødvendigt det er, at frivillige kræfter hjælper til.

»Det handler om at vise samfundssind. Jeg har altid været engageret i verden, men nu er det nu, kan jeg mærke. Nu må andre røster komme til orde. Vi er trætte af at høre på Inger Støjberg (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF),« fortæller Pernille Højmark.

Det er især retorikken over for flygtninge, der er røget ud på et sidespor, mener hun. At flygtninge omtales som samfundsnassere, er helt absurd:

»Der eksisterer en angst for, at flygtninge kommer og tager det hele. Kan I så holde op?! Den angst skal manes i jorden. Det er folk, der er flygtet fra krig med dødstrusler over hovedet. De er ikke ude på at tage noget fra os. De er kun ude på at overleve og få fred i sindet,« nærmest råber Pernille Højmark i telefonen for at få sit budskab igennem.

LÆS OGSÅ:

Mandagens velkomst ved Sandholmlejren blev arrangeret af en ny gruppe på Facebook, ’Vinkegruppen’, som journalisten Signe Wenneberg har taget initiativ til. Selv stod hun også klar med smil og vink, da de første flygtninge ankom til Sandholm. Inspireret af modtagelserne i Tyskland og Østrig og som reaktion på manglende tiltag herhjemme.

»Det skærer i øjnene, at Danmark ikke er kommet med noget lignende, nu hvor flygtningestrømmen har ramt os. Det er vigtigt, at vi viser et andet Danmark. At vi i det mindste vinker! Vi modtager så få flygtninge, og vi tager så lidt del i den her humanitære katastrofe. Vi har ikke set noget lignende siden 2. verdenskrig,« siger Signe Wenneberg til bt.dk.

LÆS OGSÅ:

Søndag aften skrev Signe Wenneberg en opdatering på Facebook, hvor hun efterspurgte andre, der ville med op og byde flygtningene velkommen. En opdatering, som erhvervskvinden Stine Bosse så, og hun var derfor også én af de fremmødte mandag morgen. En oplevelse, hun selv beskriver som meget rørende.

»Jeg var ude for at gøre det, jeg kan som enkelt menneske: sige velkommen til mennesker, som er flygtet, og som har været igennem grusomheder på vejen hertil,« fortæller Stine Bosse, der blandt andet drak en kop kaffe og talte med en mand, der var flygtet fra Irak:

»Hele rejsen var meget rørende. Manden kom over tre gange og sagde: ’Tak, fordi du kom. Du drømmer ikke om, hvad det har gjort for mig.’«

LÆS OGSÅ:

Ifølge Stine Bosse viste fremmødet, at der også findes et Danmark, der byder de nye flygtninge velkommen. Det handler om at række ud efter så mange som muligt, for de har brug for det. De har brug for, at der står nogen med et smil og tager imod dem og fortæller dem, at de er velkomne, fortæller hun.

Det er Signe Wenneberg enig i. Som initiativtager til ’Vinkegruppen’, der på bare én dag er oppe på næsten 500 medlemmer, er hun ikke i tvivl om, at det er tid til handling:

»Jeg tror, at eftertiden vil dømme os rigtig hårdt, hvis ikke vi viser menneskekærlighed nu. Vores børn og børnebørn vil spørge: Hvorfor gjorde I ikke noget?«