Søndag fik toårige Vilma en håndfuld blandede nødder af sine forældre, hun fik uheldigvis en peanut galt i halsen. Selvom nødden kom op igen, måtte hun mandag lægges i respirator. Nu advarer moderen andre forældre om peanuts, der kan være 'livsfarlige' for små børn.

»Hun kastede op lige efter, hun havde fået nødden galt i halsen, men bagefter virkede hun til at have det meget bedre,« fortæller Vilmas mor Karina Grøngaard Mose til BT.

På det tidspunkt havde hun ingen idé om, hvad der ventede hendes lille datter.

Toårige Vilma begyndte at hoste lidt om natten, men fik ellers en god nats søvn, og virkede også til at have det fint mandag morgen.

»Men mandag eftermiddag kan vi høre, at hun har besvær med at trække vejret,« siger Karina Grøngaard Mose.

Familien fra Ry skulle af sted på skitur tirsdag, så Karina Grøngaard Mose valgte at kontakte en læge med det samme, så hendes datter kunne nå at blive undersøgt, inden de skulle af sted.

Men så enkelt gik det ikke. Fra deres egen læge i Ry blev de akut sendt med en ambulance til Aarhus Universitetshospital.

»Da vi satte os i ambulancen, virkede Vilma frisk. Hun sad i sin egen børnestol og sang,« fortæller en tydeligt berørt mor.

I Aarhus besluttede lægerne at bedøve den toårige pige for at kunne undersøge hende i lunger og hals. Straks efter undersøgelsen blev hun lagt i respirator.

»Det var meget hårdt,« siger Karina Grøngaard Mose og tilføjer stille:

»På et tidspunkt bliver man jo bange for, om man vil miste hende.«

Lægerne kunne fortælle forældrene, at det var de peanuts, der havde været i blandt den håndfuld nødder, som Vilma havde fået søndag, der var skyld i situationen.

»Det viser sig, at de peanuts, hun spiste, har givet hende en betændelsestilstand i lungerne. Det er åbenbart noget, der kan ske for små børn på grund af peanuts fedtstof og saltindhold. Det var vi på ingen måde klar over,« siger Karina Grøngaard Mose.

Hun var rystet og chokeret, og det fik hende til at reagere. Selvom hun ikke er den store Facebook-bruger, følte hun sig nødsaget til at advare andre forældre.

»Jeg har aldrig skrevet om mine børn på Facebook, men det her budskab blev jeg nødt til at dele, for jeg blev simpelthen selv så bange,« siger hun.

Artiklen fortsætter under opslaget.

I opslaget, der i skrivende stund er delt mere end 17.000 gange, advarer hun om, at ’peanuts kan være livsfarlige for børn under seks år’.

Overlæge og chef for hospitalets Børnecenter for lunge- og allergisygdomme Sune Rubak forklarer, at det ikke udelukkende er nøddens skyld.

»Nogle fødevarer kan på grund af deres indhold irritere lungerne mere end andre, for eksempel ved vegetabilske olier, men den største irritation kommer af, at der kommer noget ned i lungen,« siger han til BT.

Karina Grøngaard Mose fortæller, at lægerne ikke fandt rester af de peanuts i Vilmas hals eller lunger, da de undersøgte hende. Men en nød behøver ikke nødvendigvis have sat sig fast eller ligge i lungerne for at udløse betændelsen, forklarer overlægen.

»Når der har været noget dernede, kan det være nok til, at man får en kemisk lungebetændelse,« siger Sune Rubak og forklarer, at den kaldes ’kemisk’, fordi den ikke udløses af virus og bakterier, men af kroppen selv:

»Kroppen isolerer dét, der er kommet ned i lungen og forsøger så at ’spise’ det. Det er en proces, der danner slim, og det kan give besvær i vejrtrækningen,« siger han.

Overlægen mener, at en af grundene til, at man hyppigt hører om peanuts, skyldes, at de er små og let kan fås galt i halsen hos et barn, der ikke altid tygger maden ordentligt og har tendens til at fejlsynke.

Lægen, der behandlede Vilma, fortalte ifølge moderen, at han har to børn af samme tilfælde om måneden.

Men Sune Rubak forsikrer dog, at der kun er omkring tre børn om året, hvor det ender lige så alvorligt som med Vilma.

»Der kommer en del ind med særligt nødder, der er kommet forkert ned. Men i langt de fleste tilfælde er det ikke noget alvorligt. I nogle tilfælde er nødden stadig i lungen, men når den kommer ud, har barnet det godt igen. Og i de færreste tilfælde går det som for toårige Vilma,« siger han.

Han anbefaler, at man som forældre tænker over, hvad man giver sine børn at spise, når de er små og deres tendens til fejlsynk er stor.

»Der er ikke oplagt evidens for, hvor gammel man skal være for at spise en peanut, men det er ikke ulovligt, at man som forælder tænker ’har mit barn behov for at smage en peanut’. I hvert fald når de er under tre, men gerne helt til de er seks år,« siger overlægen og forklarer, at det også gælder rosiner, små gulerodstern og så videre.

Efter Vilma havde ligget i respirator i cirka et døgn, blev hun tirsdag aften taget ud den. Hun er stadig indlagt sammen med sin mor med en lungebetændelse.

»Hun er en super stærk lille pige, og har klaret det så fint. Hun har fået lungebetændelse, som sådan en betændelsestilstand giver. Men ellers har hun det godt, og hun trækker selv vejret igen,« siger Karina Grøngaard Mose, der lige nu bruger alt sin tid med Vilma på hospitalet.

De håber at blive udskrevet torsdag.

Karina Grøngaard Mose har ikke lyst til at stå frem med billede af hende selv eller Vilma.