Det var ulovligt og i direkte modstrid med Folketingets ønsker, da Patientforsikringen bevilgede lavere erstatning til uhelbredeligt syge danskere.

Danske kræftpatienter, der er blevet uhelbredeligt syge efter lægefejl, har i årevis fået nedsat erstatning, fordi de skal dø. Også selvom et flertal i Folketinget for omkring 10 år siden sagde klart nej til denne praksis.

Patientforsikringen forsøgte dengang få lavet loven om, så kræftsyge og andre patienter, der har været ofre for lægesjusk- og fejl, får mindre i erstatning, fordi de er døende. Men det forslag fik aldrig politisk opbakning. Alligevel har det været den faste procedure fra Patientforeningens side, viser en gennemgang Politiken har foretaget.

Venstres sundhedsordfører mener, at det er foruroligende.

- Hvis man har indført sin egen praksis i strid med Folketingets intentioner, så rækker dette langt ud over den enkelte sag, siger Sophie Løhde til Politiken.Loven om erstatningsansvar blev sendt i høring tilbage i 1999, da den skulle have et serviceeftersyn. Loven foreskriver, at en person, der har mistet sin arbejdsevne, som hovedregel får tilkendt et fast beløb, der svarer til årsindtægten ganget med ti samt et beløb for varigt men. Det beløb nedsættes med en procent, for hvert år, den berørte person er over 30, men derudover er der ingen fradrag.

Patientforsikringen ønskede dog dengang, at få loven ændret, så patienterne kun fik erstatning for »det faktisk lidte tab«. Samtidig skulle erstatningsbeløbet nedsættes med faste takster, hvis »den skadelidte kun kan forventes at leve med sine gener/tab i kort tid«, skrev Patientforsikringen.

Forslaget blev dog afvist af Folketinget, men alligevel har Patientforsikringen siden nedsat erstatningen til patienter, der ventes at dø relativt hurtigt. En praksis, som Østre Landsret i sidste uge fastslog var ulovlig.