Lovgivningen bør tydeliggøres, så lægerne får ansvar for at informere om medicintilskud, mener Danske Patienter. Tal viser, at 32.000 gik glip af pengene sidste år.

Patienter med medicinudgifter for mere end 17.438 kroner om året kan søge om at få et såkaldt kronikertilskud. Men forrige år gik 32.000 tilskudsberettigede patienter glip af pengene, fordi deres læger ikke havde ansøgt om tilskuddet hos sundhedsmyndighederne. Det viser tal fra Sundhedsministeriet, som hjemløsemagasinet Hus Forbi har søgt aktindsigt i, skriver Jyllands-Posten.

Hos Danske Patienter vil man nu have reglerne ændret, så det bliver lovpligtigt for lægerne at informere om tilskuddet, fortæller formand Lars Engberg:

»Man bør tydeliggøre lovgivningen, så det bliver helt klart, hvem der har ansvaret for det her. Og det vil jeg mene er lægerne, eftersom det er dem, der skal udfylde ansøgningen for patienten og sende den af sted til sundhedsmyndighederne. Det er jo lægerne, der har overblikket over, hvad det er for noget medicin, deres patienter indtager,« siger Lars Engberg.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Bruno Meldgaard Jensen mener dog ikke, det er så simpelt, som det bliver fremlagt.

»Det er sådan, at den saldo - altså den udgift, patienten har - det er en løbende udgift. Og det, sammenholdt med at medicinpriserne er meget svingende, gør, at det kan være svært at se, hvilke af de her patienter, der er berettiget til det,« siger Bruno Meldgaard Jensen.

Han peger i stedet på apotekerne som det sted, der har det bedste overblik over patientens medicinudgifter:

»Der, hvor man bedst kan se det, det er faktisk, når man får sin regning nede fra apoteket. Der kan man se, hvor høj saldoen er, og på den måde kan man efterfølgende diskutere med sin læge, om man er berettiget til tilskud og dermed har behov for en ansøgning,« siger han.

Spørgsmål: Har lægerne ikke et ansvar for at informere de tilskudsberettigede patienterne om det her tilskud?

»Jo, men det påtager vi os også. Og som sagt er det ikke så simpelt endda. Men med baggrund i de 32.000 giver det anledning til, at vi må sætte os ned sammen med Lægemiddelstyrelsen og finde ud af, hvordan vi kan gøre det her bedre,« siger han.

Formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns erkender, at apotekerne kan blive bedre til at informere om kronikertilskuddet. Hun mener dog stadig, det er lægerne, der har det primære ansvar.

»Vi påtager os opgaven med at informere patienterne om det forløb, de er i. Vi kan altid blive bedre, men i sidste ende er det patientens egen læge, der skal ansøge om tilskuddet. Og her mener vi, at der er behov for et stærkere samarbejde mellem apotekerne og lægerne og det sociale system, og det vil vi meget gerne deltage i,« siger hun.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil nu tage sagen op med lægerne.

»Det er vigtigt, at patienterne kan få det medicintilskud, de har ret til, og det bør de praktiserende læger være opmærksomme på. Det er jo dem, der skal søge om kronikertilskuddet i Sundhedsstyrelsen på vegne af patienterne,« siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.