Paradise-Rikkes mor tager til Schweiz for at dø: Sådan kommer det til at foregå

Når den tidligere Paradise Hotel-deltager Rikke Kimie Andersens syge mor efter nytår planlægger at tage sit sidste suk og lukke sine øjne en sidste gang, så kommer det ikke til at foregå i trygge rammer i familiens hjem. I stedet kommer det til at foregå hos foreningen Dignitas' klinik syd for Zurich i Schweiz.

Jane Hoffmann har nemlig ansøgt foreningen om assisteret selvmord, så hun efter eget ønske kan dø og slippe for sin alvorlige muskelsvindsygdom. Foreningen, der har eksisteret siden 1998, har hjulpet over 1500 personer med at dø. I Schweiz er det nemlig - modsat i Danmark - tilladt at assisteret ved selvmord.

Landsforeningen En Værdig Død hjælper hvert år flere alvorligt syge danskere, der ønsker at gøre en ende på deres lidelser, til Schweiz.

- I 2013 hjalp vi to personer derned, og i 2014 har vi allerede melding om et par stykker, der skal af sted, fortæller Flemming Schollaart, der er formand for foreningen. Det er også gennem Landsforeningen En Værdig Død, at Jane Hoffmann har fået mulighed for at gøre en ende på sine lidelser i Schweiz. Men det har ikke været nemt at få lov til dø. For det første skal Dignitas læger vurdere, at ens tilstand virkelig er så slem, som man beskriver. For det andet koster det over 100.000 kr.

 - Der er masser af papirarbejde, og en masse snak frem og tilbage. De vil være sikre på, at det der sker foregår ordentligt, fortæller Flemming Schollart.

Når Jane Hoffmann rejser til Schweiz sammen med sin familie, vil hun skulle gå igennem flere samtaler. Fire dage før sin planlagte dødsdag, skal hun mødes med en læge fra Dignitas i Schweiz til en samtale. Dagen efter vil der være hviledag, mens hun dagen inden dødsdagen skal igennem endnu en samtale. Ved samtalerne skal lægerne sikre sig, at hun har valgt at dø af egen fri vilje.

På selve dødsdagen får man først udleveret et glas med et medikament, der bedøver mavesækken, så man ikke kaster op, når man kort efter får giften - et glas vand, hvor stoffet pentobarbital, er opløst. Man dør normalt få minutter efter indtagelsen af stoffet.

Når personen er død, bliver det schweiziske politi og embedslæge tilkaldt.

Jane Hoffman fortæller i mandagens udgave af BT, hvorfor hun har valgt at tage den svære beslutning om, at hendes liv skal ende på en selvmordsklinik i Schweiz.

Læs også: