Paradise-deltagers tragedie: Hendes mor tager sit liv 9. januar

Det er en forfærdelig jul at komme igennem for Rikke Kimie Andersen, 23. Det bliver nemlig den sidste jul med mor. Nogensinde.

Kort efter nytår tager hun afsked med sin uhelbredeligt syge mor på en selvmordsklinik i Schweiz.

Torsdag 9. januar 2014 mister Paradise-deltageren fra sæson 8, Rikke Kimie Andersen, sin elskede mor.  Den 53-årige Jane Hoffmann er uhelbredelig syg og har booket en tid til sin egen død på en klinik i Schweiz, der tilbyder aktiv dødshjælp.

- Nu er der jo lige kommet en dato på, og jeg trøster mig bare med, at det nu ikke kan blive værre. Det er så hårdt, og jeg har intet overskud. Man græder en masse. Julen er så sørgelig. Det er umuligt at forberede sig på at sige farvel, siger Rikke Kimie Andersen til bt.dk.

Sidste år deltog ‘Kimie’ i reality-showet Paradise Hotel sæson 8, hvor hun blev opfattet som en atypisk og fornuftig Paradise-deltager, der hverken tog for sig af alkohol eller fyre.

I dag bor hun i Skanderborg med sin kæreste tæt på sin uhelbredeligt syge mor og læser til ergoterapeut, som hun dog pt. har orlov fra på grund af den tragiske familiesituation.

Kun blinke

For to år siden fik Rikke Kimie Andersens mor, 53-årige Jane Hoffmann, konstateret muskelsvind.

Som moderen selv har fortalt i Ude og Hjemme, blev hendes i forvejen dårlige helbred væsentligt forværret i sommer. Her blev hun ramt af diagnosen ALS, en motorisk nervecellesygdom, der nedbryder kroppen og gør, at hun til sidst kun vil være i stand til at blinke.

Der er ingen kur. Lægerne gav hende fire år at leve i. Max.

Men det vil Jane Hoffmann ikke ligge og vente på. I stedet vil hun selv beslutte, hvornår der i bogstaveligste forstand skal trykkes på livets stopknap.

Torsdag 9. januar på en selvmordsklinik i Schweiz, der tilbyder aktiv dødshjælp, vil Jane tage afsked med sin mand og Rikke og storebroderen og selv trykke på den knap, der giver hende en giftblanding ind via en sonde

Afstemning

- 

Dø med værdighed

- Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at leve videre. Men ikke for alt i verden. Jeg vil have lov at dø med værdighed, har Jane Hoffmann tidligere sagt til Ude og Hjemme og understreger, at hun mener, at aktiv dødshjælp bør være en mulighed i Danmark.

Men som situationen er nu, er det stadig ulovligt. Derfor flyver både Rikke, hendes tre år ældre storebror samt deres stedfar Kim med moderen Jane til udlandet for at sige farvel d. 9. januar.

Det er Janes helt egen beslutning, og selv om Rikke og hendes bror ikke er blevet spurgt til råds, støtter de til det sidste deres mor i det svære valg.

Stærk beslutning

- Jeg synes, det er en enormt stærk beslutning, som jeg respekterer, og jeg kan sagtens forstå hende. Hun har to valg. Det ene er at dø og sove stille ind snart. Det andet valg er at lide mere og så alligevel ende med at dø, lyder det stille fra Rikke, som slet ikke kan eller vil forestille sig, hvordan livet bliver fremover, uden at moderen vil være der til at se hende stifte familie og alt det andet, hun vil opnå i fremtiden.

Og det er der overhængende fare for, ville ske i løbet af den nærmeste fremtid, lyder det fra hendes datter Rikke.

- Det sidste halve år er det gået lynende hurtigt. Man ved, hvor det bærer henad. Det er så hårdt at se på, og det nedbryder en at være pårørende. Jeg havde aldrig troet, at det skulle ske for en selv, siger Rikke til bt.dk

Fortryder ikke Paradise

Selv om hendes mor nu er uhelbredelig syg, fortryder Rikke Kimie Andersen stadig ikke, at hun medvirkede i en sæson af Paradise Hotel, selv om det også nu her i den sværeste tid betyder, at hun stadig bliver genkendt og får mere opmærksomhed end ellers.

- Folk viser meget forståelse. Faktisk er det værste, når folk lader som ingenting, som om det ikke sker. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden min kæreste og min bror, der også er der og fejrer jul hos min mor. Det er så vigtigt, at vi har hinanden, siger hun.

Læs i BT mandag den gribende fortælling fra Rikke Kimie Andersens mor, Jane Hoffmann, hvor hun fortæller om de tanker, hun har gjort sig i forbindelse med at planlægge sin egen død .

Læs også de praktiske detaljer omkring Janes ophold på selvmords-klinikken i Schweiz.

- Læs det i BT avisen mandag.

Læs også: