En mand maskeret med partisaner tørklæde kastede kort før jul en taske ind i Copenhagen Business Schools læsesal på Frederiksberg, mens han råbte »Allahu Akbar«. Politiet anholdte en mand på stedet, der nu er mistænkt i sagen.

Studerende ved Copenhagen Business School på Frederiksberg fik lørdag den 17. december 2016 en grim forskrækkelse.

TIP OS: Ved du noget om sagen? Så skriv til os på 1929@bt.dk

Sidst på eftermiddagen kastede en mand, der havde sit ansigt maskeret med partisaner tørklæde, en taske ind i universitetets læsesal, mens han råbte »Allahu Akbar«, der betyder »gud er stor« på dansk.

Ifølge en studerende, der befandt sig i den nederste del af læsesalen, blev folk bange og chokerede.

»Jeg sidder og hører musik, da jeg lige pludselig hører en voldsom stemme, der råber »Allahu Akbar«. Min kammerat og jeg kigger på hinanden, og jeg tænker: Hørte jeg lige det? Vi ser så, at folk på læsesalen flyver op af stolen,« siger øjenvidnet, som ønsker at være anonym, men hvis navn er redaktionen bekendt.

»Folk bliver bange, og begynder at løbe mod nødudgangen. Det viser sig så, at nødudgangen er låst, så vi ved ikke rigtig, hvad vi skal gøre. Jeg går så ovenpå, hvor der står en sort mand maskeret med partisaner-tørklæde,« siger øjenvidnet.

»Der blev jo simuleret et terrorangreb«

Den studerende fortæller, at folk befandt sig i en form for choktilstand, hvor de ikke vidste, hvad de skulle gøre.

»Der blev jo simuleret et terrorangreb, men idet tasken ikke sprænger, er folk i tvivl om, hvad der foregår. Jeg var pisse bange. Jeg troede til at starte med, at der foregik et eller andet skyderi,« siger den studerende.

Hændelsesforløbet er bekræftet af politiet og flere kilder over for Berlingske. Kilderne ønsker dog alle at være anonyme.

Den maskerede mand beskrives af kilderne som »meget ung« med afrikansk herkomst, der absolut ikke var studerende på skolen.

Flere øjenvidner beskriver, at manden efterfølgende grinte og fortalte, at det hele var en joke, og at det var noget, han havde set på YouTube.

»Visse borgere i samfundet forstår ikke alvoren ved at lave sjov med sådan nogle ting. Der er en masse mennesker, der er blevet rigtig skræmte. Selvom han har set en video på YouTube, så er det ramme alvor. Det blev kun understreget af, at der fire dage senere brager en lastbil ind på et julemarked i Berlin,« siger den studerende, der befandt sig på den nederste del af læsesalen.

En anden studerende, der så manden kaste tasken ind på læsesalen, skulle efterfølgende have krisehjælp, fordi han ifølge øjenvidnet »var overbevist om, at han skulle dø«.

Situationen beskrives som »tilspidset«, hvor flere studerende i læsesalen begyndte at råbe og gribe fat i den maskerede mand. Manden blev tilbageholdt af de studerende, indtil politiet ankom til universitetet, hvor manden efterfølgende blev anholdt. Han er nu mistænkt i sagen.

Københavs politi har færdiggjort efterforskningen i sagen. De fortæller, at den mistænkte mand er 15 år gammel. Politiet ønsker ikke at kommentere den mistænke etniske herkomst, eller hvorvidt han har en tilknytning til CBS.

Politiet understreger dog, at man tager episoden meget alvorligt.

»Det er noget, man ser med alvor på, fordi det har så store konsekvenser for de mennesker, der sad på læsesalen. Det er noget, der kan give fængselsstraf,« siger senioranklager ved Københavns Politi Anne Sofie Brix.

Hun skal nu vurdere, om der er juridisk belæg for at rejse en sigtelse i sagen.

»Normalt bliver man sigtet for trusler, og at man foranlediger, at politiet skal rykke ud og sætte alarmberedskabet i gang. Og det er en alvorlig ting,« siger Anne Sofie Brix.

Hun henviser til en episode i Københavns Lufthavn tilbage i november 2015, hvor to græske forretningsmænd på henholdsvis 33 og 65 år lavede sjov med, at de havde en bombe i en af deres kufferter. Politiet mødte talstærkt op, efter en SAS-medarbejder slog alarm. Bombejoken førte samtidig til, at hele Terminal 3 blev evakueret, og at 14 fly blev aflyst.

Mændene blev efterfølgende idømt tre måneders fængsel i Københavns Byret, hvoraf to af månederne var gjort betinget. De blev samtidig udvist fra Danmark med indrejseforbud i seks år.

CBS: Meget grove drengestreger

Campusdirektør ved Copenhagen Business School, René Steffensen, bekræfter episoden på læsesalen over for Berlingske. Han fortæller, at CBS har fuldt opdaterede beredskabsplaner, og at skolen løbende er i dialog med Københavns Politi og PET om sikkerheden på universiteterne.

»Jeg besluttede at varsle vores studieadministration, så vi kunne være klar, hvis studerende havde brug for psykologhjælp. Samtidig lærte vi, at nogle studerende misforstår vores nødudgange, så det vil vi prøve at lave om,« siger René Steffensen.

»Jeg opfatter det som meget grove drengestreger. Problemet er, at det er sådan en ung person, der ikke forstår, hvad han gør. Det skræmmer vores ansatte og studerende,« siger han og tilføjer:

»Vi er løbende i dialog med politiet og PET om sikkerheden og lytter til deres instrukser.«

DF: Straffene skal hæves

Retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen, kalder joken på universitetet for »svineri«.

»Jeg kan forestille mig, at de folk, der har siddet i den læsesal, har frygtet for deres liv. De må have haft det helt forfærdeligt. Jeg synes simpelthen, at det er noget svineri. Det er så ondskabsfuldt at gøre sådan nogle ting,« siger Peter Kofod Poulsen.

Han vil nu undersøge muligheden for at hæve straffene på området.

»Jeg vil udbede justitsministeren redegøre for de nærmere regler, så vi kan hæve straffen,« siger Peter Kofod.